Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lejárt a tűzszünet, kiújultak a harcok Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. október 5. 17:07

Az áprilisban tető alá hozott és eddig kétszer meghosszabbított tűzszünet keretében a jemeni kormányerők, az őket támogató szaúdi vezetésű koalíció, valamint az Irán hátszelét élvező síita húszi lázadók megállapodtak a katonai műveletek leállításában Jemen egész területén, illetve azon kívül is, ezen felül a kormányerők beengedtek több üzemanyagszállító hajót a felkelők kezén lévő Hodeida kikötőjébe, valamint részben feloldották a 2016 augusztusa óta zárva lévő szanaai nemzetközi repülőtér blokádját, heti két alkalommal engedélyezve kereskedelmi járatokat Jordániába, valamint Egyiptomba.

A jemeni kormány egyik katonai tisztségviselője szerint az összecsapások a nyugati és a déli frontvonalakon újultak ki az energiahordozókban gazdag Márib tartományban, miután a húszik támadásokat intéztek az ottani katonai támaszpontok ellen. Hasonló támadások voltak a déli Dáli tartományban, ahol időközben ismét nyugalom van.

Az állami SABA hírügynökség szintén egy katonai illetékesre hivatkozva hasonló történésekről számolt be a délnyugati Taizz tartományból is. A húszik vasárnap elutasították a tűzszünet újbóli meghosszabbítását arra hivatkozva, hogy „ez nem rakja le a béke alapját”.

A felkelők egyben azzal fenyegettek, hogy ismét támadni fogják Szaúd-Arábia és szövetségese, az Egyesült Arab Emírségek területét, illetve olajipari vállalataik létesítményeit. Hans Grundberg, az ENSZ jemeni megbízottja közölte, hogy eredetileg egy féléves hosszabbítást javasolt, és sajnálatát fejezte ki, hogy a felek nem tudtak megállapodásra jutni.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között.

A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket támogató arab koalíció. Az ENSZ humanitárius katasztrófaként értékeli konfliktust, amely az éhínség szélére sodorta az országot.