Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Védelmi Együttműködési Kezdeményezés vezérkari főnökei találkoztak Szlovéniában

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: a katonai szervezet felvételei |  2022. október 5. 17:27

A Védelmi Együttműködési Kezdeményezés (DECI) vezérkari főnökei találkoztak a szlovéniai Postojnában október 5-én, szerdán. A találkozón hazánkat dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka képviselte.

image2

A DECI országok – Albánia, Ausztria, Horvátország, Magyarország, Montenegró, Olaszország, és Szlovénia – vezérkarfőnökei találkozóján szó volt egyebek mellett a régió - és azon belül is a Nyugat-Balkán - helyzetéről, stabilitásáról, a haderők képességépítéséről, a kiképzésről, együttműködésről, illetve a NATO-t és az EU-t érintő aktuális ügyekről.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a találkozó plenáris ülésén a nyugat-balkáni térség helyzetével kapcsolatosan elmondta, hogy a Balkán stabilitása továbbra is kulcskérdés Magyarország számára, és elkötelezettek vagyunk mind a KFOR, mind az EUFOR műveletben való további részvételre. A parancsnok hangsúlyozta: jelenlétünket a koszovói misszióban folyamatosan erősítettük, és jelenlegi hozzájárulásunkat lehetőségeinkhez mérten fent is kívánjuk tartani. Az altábornagy külön köszönetét fejezte ki a koszovói parancsnoki pozícióhoz kapott támogatásért, ami hatalmas elismerés volt Magyarország számára.

image1

A megbeszélésen téma volt a DECI országok EU harccsoportokban való részvétele is, amellyel kapcsolatosan a Magyar Honvédség parancsnoka úgy fogalmazott, ezek sikeres együttműködést mutatnak, a DECI pedig fontos regionális platform a térség védelmi képességeinek további erősítése és a műveleti együttműködés elmélyítése érdekében.

A plenáris tárgyaláson szó esett a NATO és az EU együttműködés aktuális ügyeiről is. A téma kapcsán az altábornagy elmondta, hogy az európai biztonsági környezet drámai változása, amelyet többek között az orosz-ukrán háború idézett elő, az ennek érdekében tett erőfeszítések egyre szorosabb összehangolását követeli meg a két szervezet között. A Magyar Honvédség parancsoka kiemelte, továbbra is támogatjuk az EU és a NATO koherenciájának erősítését és a képességfejlesztések összehangolását, illetve javasoljuk a még szorosabb együttműködést a hibrid hadviselés és a kibervédelem területén.

image4