Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lemondott a vezérkari főnök a civilek lelövése után

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 2. 9:19

Benyújtotta lemondását a francia szárazföldi erők vezérkari főnöke, Bruno Cuche tábornok két nappal azután, hogy a dél-franciaországi Carcassonne laktanyájában rendezett katonai bemutatón 17-en megsebesültek, miután egy katona vaktöltények helyett éles lőszert használt.

Nicolas Sarkozy államfő, aki egyben a francia hadsereg főparancsnoka, elfogadta a lemondást.

A köztársasági elnök már korábban jelezte, hogy a feltehetően baleset miatt bekövetkezett tragédia után “a hadseregnek működésében és szervezettségében is le kell vonnia minden következtetést".

Hervé Morin védelmi miniszter pedig a tragédia körülményeinek tisztására elindított vizsgálat befejezése előtt “azonnali szankciókat" sürgetett a carcassone-i lövöldözés miatt.

Az incidens múlt vasárnap a carcassonne-i laktanya nyílt napján történt, ahol a katonák egy túszmentési akciót mutattak be az érdeklődnek. Az egyik katona vaktöltények helyett azonban éles lőszert használt a deszantos alakulat harci bemutatóján.

A balesetben 17 személy, köztük öt gyermek sérült meg. Valamennyiük állapota javult az elmúlt napokban.

A 28 éves katonát vasárnap óta a carcassonne-i csendőrségen tartják őrizetben. Ügyvédje szerint a fiatalember elismerte személyes felelősségét és teljesen összeomlott. Az eljárás szerint feltehetően személyi mulasztásból fakadó baleset történt, ugyanis a katona nem szándékosan sebesítette meg a nézőket. Várhatóan “nem szándékos sérülés okozásáért" emel vádat ellene az ügyészség, és azt követően a közeli Montpellier-be szállítják át.

A kiszivárgott információk szerint a katona azt is elismerte, hogy egy korábbi lőgyakorlat után maradt nála éles lőszer, amit pedig le kellett volna adnia a kiképzést követően. Azért is felelősség terheli a katonát, mert az első lövések után olyan gyorsan töltötte újra fegyverét, hogy nem volt ideje észrevenni, hogy nem vak-, hanem élestölténnyel lőtt. A francia szárazföldi erők vezérkari főnöke, Bruno Cuche tábornok lemondását megelőzően felfüggesztette az őrizetbe vett katonát.

A katonai bemutató szervezői felé viszont leginkább az a kérdés szegeződik: hogyan lehetséges, hogy a közönség alig tíz méterre helyezkedett el a gyakorlatozó katonáktól, és hogy a szimulációs játékban miért a nézők voltak a katonák célpontjai. Brice Robin államügyész szerint a nyomozás eddig azt állapította meg, hogy a forgatókönyv szerint a katonáknak nem a nézők felé kellett volna lőniük, és egyébként a többi lövés nem is feléjük dördült el.