Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Lemorzsolódás” után kiválóan teljesítenek

Szöveg: Csák Tímea ka. |  2009. november 24. 8:24

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségében 2009. október 7-én 136 fővel kezdődött meg az a három hónapos alapkiképzés, amely után a kiképzett állomány az ország különböző alakulatainál teljesíthet majd szolgálatot.

Mint ahogy az várható volt az első hetekben megtörtént a szokásos „lemorzsolódás", így mára 117 fő az, akik nap, mint nap részesei a kötelező foglalkozásoknak.

A kiképzés jelenleg a hetedik hétnél tart. Az elmúlt időszakban az elméleti foglalkozások nagy része lezajlott, a kiképzendő állomány átvette és megtanulta az alapvető jogszabályi és katonai ismereteket, valamint részt vett harcászati, lőelméleti, műszaki és vegyvédelmi foglalkozásokon is. A múlt héten már elkezdődtek a gyakorlati foglalkozások is. Többek között végrehajtották az alaplőgyakorlatot karabéllyal, a szakalap lőgyakorlatot pisztollyal, illetve az alap kézigránátdobó gyakorlatot. Mindezeket harcászat foglalkozások követték.

A kiképzés elengedhetetlen része a minden napos testnevelés is, amelybe beletartozik az akadálypálya leküzdése és a katonai közelharc képzés is. Mint azt Szent-Imrey Dávid százados, a kiképző század parancsnoka elmondta, az újoncok fejlődését leginkább fizikai állóképességük javulása mutatja. Az első felméréseken az újoncok több, mint fele nem felelt meg, mára azonban a ciklus vizsgákon valamennyien kiválóan teljesítenek.

1595893834