Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyel csapatcsökkentés Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 22. 8:21

A lengyel kormány bejelentette, hogy megkezdi az Afganisztánban szolgáló lengyel katonai kontingens létszámának csökkentését. Az idén ősszel esedékes 10. váltással már 100 katonával kevesebb utazik Afganisztánba a korábban tervezettnél. Ezzel együtt a felére csökkentik a Lengyelországban állomásozó 400 fős stratégiai tartalékot, amely szükség esetén azonnal mozgósítható. A javaslatot még alá kell írnia Bronislaw Komorowski államfőnek, aki egyúttal a hadsereg főparancsnoka is.

A csapatcsökkentéssel teljesül az államfő ígérete, aki már néhány hónapja jelezte, hogy még az idén csökkentik az Afganisztánban szolgáló lengyel kontingens létszámát. A kormányjavaslat nem tartalmaz további csapatcsökkentési terveket, de ismeretes, hogy Varsó – akár a többi szövetséges – 2014 végéig teljesen ki akar vonulni Afganisztánból.

Afganisztánban jelenleg 2600 lengyel katona szolgál, három éve a délkeleti Gazni tartomány biztonságáért felelnek. Lengyel sajtóértesülések szerint az amerikaiak a jövő év tavaszának kezdetén nagy offenzívát terveznek Afganisztán keleti részén – ahol a lengyelek által ellenőrzött Gazni tartomány is található –, hogy helyreállítsák a viszonylagos stabilitást a térségben. A lengyelek arra számítanak, hogy ennek nyomán legalább Gazni tartomány hasonló nevű fővárosának ellenőrzését átadhatják a helyi adminisztrációnak, egyben a harci feladatok helyett az afgán hadsereg és rendőrség kiképzésére helyezhetik a hangsúlyt.

Az afganisztáni műveletben eddig 29 lengyel katona veszítette életét.