Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyel F-16-osok érkeztek Izraelbe

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. március 19. 18:46

A napokban lengyel F–16-os vadászbombázók érkeztek Izraelbe, a két légierő pilótái egyhetes hadgyakorlaton vesznek részt a Negev sivatagban. A lengyel légierő F–16-osai az Eliat melletti Uvda légibázison állomásoznak, ez az első alkalom, hogy a két ország légiereje közös hadgyakorlatot tart.

2003-ban ugyanakkor már jártak izraeli gépek Lengyelországban: akkor egy háromgépes F–15-ös kötelék húzott át Auschwitz felett a Holokauszt emléknapja alkalmából. A mostani hadgyakorlat várhatóan 2013-ban ismétlődik meg, amikor majd az izraeli pilóták közelebbről is megismerkedhetnek többek között a Lengyel Légierőnél még hadrendben álló MiG–29-esekkel.

A lengyel Fulcrumok idén otthon maradtak, ezúttal F–16-osok gyakorlatoznak az izraeli légierő F–15-ös és F–16-os típusaival. A múlt héten a lengyel légierő parancsnoka, Lech Majewski altábornagy is ellátogatott Izraelbe: megtekintett néhány fel- és leszállást, továbbá a hadgyakorlat addigi eredményeivel is megismerkedett. A lengyelek ezzel a gyakorlattal csatlakoznak Görögország, Románia, az USA és Olaszország légierejéhez, mely országok pilótái korábban már szintén gyakorlatoztak izraeli társaikkal. Izrael ezen országok meghívásával kívánja pótolni Törökország távolmaradását, hiszen az elmúlt években a két ország kapcsolata megromlott.

A lengyel légierő parancsnoka nyilatkozatában elmondta: „Hálásak vagyunk Izrael légierejének, hogy részt vehetünk ezen a gyakorlaton. Már számos országban jártunk, de a mostani az egyik legjobb gyakorlat, melyen részt vehetünk. Izrael pilótái, repülőgépei és hadgyakorlatai olyan szintet képviselnek, melyből sokat tanulhatunk. Igaz, hogy az F–16-os révén hasonló típust is üzemeltetünk, ennek ellenére mindig lehet a másiktól tanulni."