Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyel helikopterekkel erősít Fülöp-szigetek légiereje

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. február 24. 19:43

A fülöp-szigeteki védelmi minisztérium még 2010-ben írta alá azt a szerződést, melynek értelmében nyolc darab, W–3A Sokol típusú helikoptert rendeltek a lengyel PZL Swidnik vállalattól. Az eredeti tervek szerint az első négy gép leszállítását 2011 novemberére ígérték, azonban az időpont kitolódott: a négy Sokol február 13-án indult útnak egy Antonov An–124 Ruszlán gyomrában.

A gép a Rzeszow melletti Jasionka repülőtérről indulva, február 14-én érkezett meg Manilába. Az első négy forgószárnyas leszállításával a lengyel vállalat teljesítette a szerződés első részét, mely a gépek leszállítása mellett a személyzet kiképzését és a szükséges logisztikai háttér biztosítását is magába foglalja.

Fülöp-szigetek légiereje meglévő Bell UH–1H Huey helikoptereivel együtt üzemelteti majd az új Sokolokat, melyek beszerzésével a délkelet-ázsiai szigetállam először vásárolt nem amerikai fejlesztésű forgószárnyasokat. A légierő 2011 elején öt modernizált Huey-t is átvehetett az Egyesült Államoktól ingyen és bérmentve. Arról egyelőre még nincs konkrét információ, hogy a maradék négy W–3A Sokolt mikor szállítja le a lengyel vállalat. A légierő modernizálásának folytatásaként egy századnyi F–16-os vásárlását is tervezik.

</p>