Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyelország, Dánia és Katar is csatlakozik a líbiai hadműveletekhez

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 18. 17:48

Kanada és Norvégia után Lengyelország és Dánia is jelezte pénteken, hogy részt vállal a Kadhafihoz hű erők ellen, az ENSZ felhatalmazásával indítandó hadműveletekből.

Lengyelország kész felajánlani szállító repülőgépeit, de kizárja, hogy csapásmérő erőket küldjön Líbiába az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása alapján – jelentette ki Bogdan Klich lengyel védelmi miniszter.

A dán kormány „a lehető leghamarabb", még pénteken felhatalmazást fog kérni a parlament külügyi bizottságától ahhoz, hogy kivehesse részét – egyebek közt F-16-os vadászgépekkel – a Biztonsági Tanács által jóváhagyott lépésekből – közölte Lene Espersen külügyminiszter.

Katar is részt vesz az ENSZ határozata alapján indítandó, a líbiai civilek védelmét szolgáló nemzetközi műveletekben, hogy mielőbb létre lehessen hozni a tervezett repüléstilalmi övezetet – közölte pénteken az öböl menti arab emírség hírügynöksége, a QNA.

Katar üdvözli az ENSZ Biztonsági Tanácsában megszavazott döntést, s annak alapján „úgy döntött, hozzájárul a vérontás megfékezését és a líbiai civilek védelmét szolgáló erőfeszítésekhez" – jelentette ki a hírügynökségnek Dohában egy külügyminisztériumi tisztségviselő, nem részletezve, azonban, hogy pontosan milyen hozzájárulást ajánlanak fel.