Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyelországban találkoztak a V4-es országok vezérkarfőnökei

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2024. október 11. 15:39

Közép- és Kelet-Európa biztonsági kihívásait és a közös együttműködés kérdéseit tekintették át a Visegrádi Csoport (V4) vezérkari főnökei, köztük dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a lengyelországi Gdyniában tartott találkozójukon.

202410_vezérkarfőnöki_találkozó_Lengyelország (6)

A vezérkarfőnökök kétnapos tanácskozásán a lengyel elnökség célkitűzéseiről és a katonai fejlesztési tervekről egyeztettek. Szó volt arról is, hogy a fegyveres erők milyen logisztikai kihívásokkal szembesülnek a NATO és az Európai Unió együttműködésének keretein belül. Július óta Lengyelország tölti be a visegrádi négyek soros elnökségét.

Magyarország továbbra is elkötelezett a V4 formáció irányában, és a Visegrádi Négyek továbbra is kiemelt együttműködési fórumot jelent, különösen a megváltozott regionális biztonsági helyzet és a védelmi feladatok regionális koordinációjának szükségessége miatt.

Az Európai Unió Tanácsa elnökségi félévében a magyar fél számára magas prioritású a V4 országokkal való együttműködés elmélyítése, amely során nagy hangsúlyt fektetnek a régió biztonsági kérdéseire, kiemelten az orosz-ukrán háború tapasztalatai, illetve a transzformáció kérdése.

202410_vezérkarfőnöki_találkozó_Lengyelország (1)

Magyarország a földrajzi elhelyezkedéséből adódóan kiemelt szerepet játszik mind a nyugati, mind pedig a déli irányból történő megerősítés és csapatmozgások tekintetében, támogatja mind az EU mind pedig a NATO-n belüli kezdeményezéseket a gyors csapatmozgások biztosítása érdekében.

A vezérkarfőnökök az egyeztetéseket követően megtekintették azt a gyakorlatot, amelyet a Gdanski-öböl vizein a lengyel haditengerészet különleges katonai egysége, a Formoza, cseh, szlovák és magyar különleges egységek, valamint a Lech lengyel mentőhajó részvételével tartottak.

A vezérkarfőnökök lengyelországi találkozóját pár nap múlva követi az Európai Unió Katonai Bizottságának ülése Budapesten. A hétfőn kezdődő rendezvényen az unió és a Nyugat-Balkán vezérkari főnökei találkoznak. Ez lesz az első alkalom, hogy az uniós tagállamok vezérkari főnökeit tömörítő bizottság Brüsszelen kívül gyűlik össze hivatalosan.