Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leopard és Gidrán érkezik a fővárosba

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: illusztráció |  2021. augusztus 18. 20:34

A légiparádén kívül számos programmal készül a Magyar Honvédség augusztus 20-a alkalmából Budapesten. A Városligetben testközelből ismerhetik meg az érdeklődők a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program legújabb beszerzéseit, így a Gidrán páncélozott harcjárművet és a Leopard 2A4HU harckocsit is.

Az eszközöket Tatáról szállítják közúton a fővárosba. Ezért 2021. augusztus 19-e 19:30 és 2021. augusztus 20-a 4:00 között, majd a visszacsoportosítás során 2021. augusztus 21-e 19:30 és 2021. augusztus 22-e 3:00 között katonai konvoj közlekedik Tata -Budapest XIV ker. Ógyalla tér – Városliget – Tata útvonalon.

Fontos kiemelni, hogy a Leopard 2AHU harckocsi Budapesten a XIV. kerületben, az Ógyalla tér és a Városliget között –mintegy 1,4 kilométert, gumibetétes lánctalpon- közúton fog megtenni, megkülönböztető jelzést használó katonai rendészeti felvezetéssel.

A Magyar Honvédség kéri a lakosságot, hogy az említett útvonalon a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai szállítmányokat, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvoj hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól. Mivel a zárt menetoszlop járművei közé nem hajthat be civil gépjármű, a járművek haladását a konvoj elején és végén kisérőjárművek biztosítják. Kérünk mindenkit, hogy a katonai szállítmány közelében minden esetben az aktuális útviszonyok, valamint az időjárási és látási körülmények figyelembevételével közlekedjen. A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva arra törekszik, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.

A lakosság megértését és türelmét köszönjük.

(A Honvédelmi Minisztérium közleménye.)