Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leopardok korszerű hangárban

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2020. október 29. 22:03

Elkészültek az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál települő Leopard 2A4HU harckocsiknak épített új hangárok, amelyek modern tárolási feltételeket biztosítanak a lánctalpasoknak. Az épületegyüttest Németh Szilárd parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes és Lőrincz Gábor dandártábornok adta át a tatai harckocsizóknak október 29-én, szerdán.

20201029-tata  (9)

A korszerű haditechnikai eszközök korszerű infrastruktúrát igényelnek. Éppen ezért kaptak vadonatúj hangárépületet a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett és érkező Leopard 2A4HU típusú kiképzőharckocsik, amelyek az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál álltak rendszerbe. Az elődnek tekinthető T-72-es harckocsik hangárjaival ellentétben ezek a tárolóhelyiségek nem csak fedettek, de zárhatóak is. Mindemellett a kezelő- és karbantartó személyzetek is kulturált kiegészítő helyiségeket – érkezőt, mosdót, irodákat - vehettek át.

20201029-tata  (3)

Az ünnepélyes átadón Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes felidézte, hogy sorkatonaként ő maga is egy harckocsizó alakulatnál szolgált és ez idő alatt többször járt a tatai laktanyában is. Hozzátette: az akkori állapotokhoz képest óriási változást jelentenek az új tároló- és karbantartó helyiségek, amelyek jól mutatják a Magyar Honvédség folyamatos fejlődését, amit a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program jelent. „Ennek a középpontjában a katonák állnak. A hazához hű, az esküjüket híven és kötelességtudóan teljesítő katonák” – jelentette ki. Éppen ezért az egyik kiemelt feladat a katonák toborzása, felkészítése, kiképzése, szellemi, lelki és testi erejének megalapozása. „A másik a műszaki, technikai, fegyverzeti eszközök fejlesztése és a harmadik, hogy a laktanyákat és azokat az infrastrukturális rendszereket, mint például ezeket a hangárokat is, rendbe tegyük, amiből egy nagy egész jöjjön ki, amit úgy hívunk, hogy Magyar Honvédség. Az a Magyar Honvédség, amely a térség legütőképesebb, legmodernebb és legerősebb hadserege lehet és pontosan azokért a célokért, amelyeket az önök alaprendeltetése meghatároz: a magyar haza és a magyar emberek védelméért” – tette hozzá Németh Szilárd.

A mindennapjainkat meghatározó koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán a tárca parlamenti államtitkára aláhúzta: hazánk képtelen lett volna a küzdelem első szakaszát megnyerni a magyar katonák és a Magyar Honvédség közreműködése nélkül.

20201029-tata  (1)

Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka büszkeségének adott hangot a hangárak láttán, hiszen, mint fogalmazott, 30 évvel ezelőtt teljesen más körülmények között kezdte harckocsizótiszti pályafutását. „Kívánom, s egyben elvárom, hogy úgy használják ezt a haditechnikát és ezt az infrastruktúrát, hogy ezt önök számára a magyar nép, Magyarország, a magyar emberek adták össze azért, hogy legyen mivel megvédeni őket” – fogalmazott.

20201029-tata  (11)

A hangárépület bejárását követően Németh Szilárd parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes megtekintette a Leopard 2 típusú harckocsik számára létesített karbantartó sátrat is, amely minden feltételt biztosít az új haditechnikai eszközök korszerű és szakszerű ellenőrzéséhez, karbantartásához, javításához.

GALÉRIA