Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lepaktáltak a radikális síitákkal?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. augusztus 6. 10:30

Az Irakban szolgáló brit erők azért nem vettek részt a márciusi bászrai harcokban amerikai és iraki szövetségeseik oldalán, mert titkos alkut kötöttek a Mahdi Hadseregével, Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok milíciájával – írja a The Times.

A londoni újság szerint az egyezség értelmében – amellyel vissza akarták csalogatni a síita mozgalmat a politikai folyamatba – egyetlen brit katona sem vonulhatott be a dél-iraki Bászra kikötővárosba Des Browne brit védelmi miniszter engedélye nélkül, miközben az amerikai és iraki erők csaknem egy héten át küzdöttek ott a síita milicisták ellen.

„Nem voltam boldog – idézi a lap Chuck Western amerikai alezredest, aki tanácsadóként működik az iraki hadsereg mellett. – Rossz emberekkel alkut kötni általában nem jó ötlet."
A brit védelmi minisztérium tagadta, hogy bármilyen egyezkedés lett volna a Mahdi Hadseregével, és azt hangoztatta, hogy a britek azért nem tudtak bekapcsolódni a harcokba, mert nem voltak rá tervek. A minisztérium szóvivője szerint a hadműveletet „az irakiak tervezték meg, vezették és hajtották végre".

A The Times idéz egy „magas rangú brit védelmi forrást", aki szerint az alku súlyos kárt okozott Nagy-Britannia jó hírének Irakban. „(Núri al-)Máliki (iraki kormányfő) és az amerikaiak úgy érezték, a briteket erkölcsileg megkérdőjelezhetővé tette az egyezség, amelyet a milíciával kötöttek – mondta a forrás.

– Míg mi a kitérés stratégiáját választottuk, az amerikaiak bementek, és szembeszálltak a problémával."

CímkékKAIA