Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lévai Zoltán a negyeddöntő után búcsúzott, továbbjutottak a kajak-kenusok

Pupp Noémi szakaszvezető és Fojt Sára tizedes kajak négyesben már döntős

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI, Kovács Tamás / MTI |  2024. augusztus 7. 9:16

A párizsi olimpiai augusztus 6-ai, keddi versenynapján Lévai Zoltán őrmester a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos súlycsoportjában egy győzelem és egy vereség után nem került a vigaszágra, így nem küzdhetett éremért. Kajak-kenuban minden magyar egység – összesen öt katonasportolóval – továbbjutott az elő- és reményfutamából.

2024.08.06. párizsi olimpia Lévai CZS_2 MTI

Lévai Zoltán őrmester, az MH Sportszázad világbajnoki ezüstérmese a nyolcaddöntőben magabiztos, 2-1-es győzelmet aratott a török Burhan Akbudak felett, majd a következő körben egy 1-1-es mérkőzésen, riválisa később szerzett pontja miatt kikapott az azeriek tavalyi vb-másodikjától, Sanan Suleymanovtól.

Lévai őrmester ezek után még bízhatott a másnapi vigaszági folytatásban, amihez az azeri döntőbe jutására lett volna szüksége. Suleymanov azonban láthatóan sérülten állt ki este a kazah Gyemeu Zsadrajev ellen, aki könnyedén, 6-1-re legyőzte őt.

2024.08.06. párizsi olimpia Lévai CZS_1 MTI

Nyolc magyar egység mutatkozott be kedden 500 méteres számokban a párizsi olimpia kajak-kenu versenyeinek első napján.

Egyetlen olyan szám volt, amelyben már a finálét is ki lehetett harcolni, mégpedig a női kajak négyeseké. A Pupp Noémi szakaszvezető, Fojt Sára tizedes, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású magyar csapat futamában a németek mögött második lett, ezzel egyből a csütörtöki döntőbe jutott.

2024.08.06. párizsi olimpia kajak negyes MTI

A többi számban csak a reményfutamot lehetett megspórolni, ami férfi kajakban sikerült a Nádas Bence, Csizmadia Kolos szakaszvezető, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású kvartettnek, továbbá a Nádas, Tótka, valamint a Kopasz Bálint, Varga Ádám párosnak. Mindegyik számban az előfutam első két helye ért közvetlenül középfutamot, és mindhárom férfi kajakos egység második lett.

Elsőre nem sikerült ugyanez a női és férfi kenu párosok versenyében, valamint női kajak kettesben, ahol a férfiak ugyanilyen számához hasonlóan két magyar hajó szerepelt. Női C-2-ben a Kiss Ágnes szakaszvezető, Nagy Bianka duó előbb harmadik lett, majd megnyerte reményfutamát, férfi C-2-ben Adolf Balázs tizedes és Hajdu Jonatán kezdésnek negyedikként haladt át a célvonalon, kora délután pedig másodikként végzett – mindkét számban az első három hely ért középfutamot.

2024.08.06. párizsi olimpia kenu Adolf_KT_MTI

Női K-2-ben a Csipes, Gazsó kettős és a Pupp Noémi szakaszvezető, Fojt Sára tizedes duó is harmadik hellyel kezdett, aztán együtt eveztek a második reményfutamban és az első, illetve a negyedik helyet szerezték meg. Innen négy hajó ment tovább.

A kajak négyesek és a férfi kenu párosok versenye csütörtökön folytatódik, míg a K-2-esek és a női C-2-esek pénteken szerepelnek legközelebb.

2024.08.06. párizsi olimpia kenu Pulp_Fojt_KT_MTI