Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levegőben a spanyol Pelikán

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. május 1. 12:26

A spanyol Indra cég megkezdte Pelikán (Pelicano) névre keresztelt pilóta nélküli helikopterének repülési tesztjeit. A cég tájékoztatója szerint a repülésre a pilóta nélküli rendszerekről szóló UVEX–2012 konferencia keretein belül került sor.

A próbarepülés során a Pelikán készített néhány képet a fedélzetre szerelt fényképezőgéppel. A Pelikán sikeresen teljesítette a kísérleti repülésre meghatározott feladatokat dacára a tesztrepülés helyszínén, a Marugan repülőtér körzetében uralkodó rossz időjárási körülményeknek.

A Pelikánon kívül más UAV nem is kockáztatta meg a felszállást.

A Pelikán több mint hat órán keresztül képes a levegőben tartózkodni és kiválóan alkalmazható még rossz időjárási körülmények között is őrjáratozási felderítő feladatok végrehajtására.

A helikopter tömege 120 kilogramm és mintegy 50 kilogramm hasznos teher szállítására alkalmas.

Az Indra a Pelikán három verzióját mutatta be, amelyek közül az egyik az UAV tengeri (hajófedélzeti) változata, amely kiválóan alkalmazható Szomália partjainál, a kalózok mozgásának felderítésére, követésére.

A Pelikán a Santa Maria-osztályú (F80) és az Álvaro de Bazán-osztályú (F100) hadihajók fedélzetén is képes leszállni.

Az UAV szárazföldi változata egyszerűen és könnyen szállítható, a megérkezés után fél óra alatt hadrafogható. A szárazföldi erők kötelékében a pilóta nélküli helikopter 150 kilométeres  sugárban képes felderítő tevékenységet folytatni.

A konferencián bemutatott harmadik, leegyszerűsített verziót a rendőrség, valamint a mentők számára ajánlja a cég. Az Indra tájékoztatója szerint még ebben az évben mindhárom verzió megvásárolható lesz. A Pelikán várható áráról nincs információ.