Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levegőben az új változatú, cseh C295MW szállítógép

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. március 28. 20:08

A napokban kapták lencsevégre szűzfelszállása kapcsán a cseh részre készülő, C295MW típusú szállító repülőgépet, mely egyben a cseh légierő első wingletes változatú C295-öse lesz.

cseh_c295mw

A hajlított szárnyvégű CASA C295MW EC-297-es ideiglenes jelzéssel teljesítette első repülését Sevilla repülőteréről: a cseh légierőben való hadrendbe állítását követően várhatóan a 0481-es oldalszámot kapja. A gyártó az előzetes tervek szerint az elkövetkező hónapokban le is szállítja ezt a gépet, melyet a jövőben még egy MW változat követ majd, kiegészítve ezzel a négygépes cseh C295M flottát.

Csehország 2019-ben írta alá a 103 millió dolláros szerződést a két C295MW beszerzéséről: az új gépek megvásárlása mellett további szerződést is aláírtak a meglévő négygépes flotta modernizációjáról, melyek a kiöregedő An-26-osokat váltották le. A Prága melletti Kbely légibázison települő C295 flotta üzemeltetését 2010-ben kezdték meg a csehek, az elmúlt 11 évben pedig nemzetközi missziókban is szerepet vállaltak. A szükséges orvosi berendezések és kezelőegységek integrációjának köszönhetően a cseh légierő MEDEVAC feladatkörben is használja a gépeket.

A C295-ös cseh karrierje nem indult zökkenőmentesen, hiszen a hadrendbe állítás előtti berepülések során kiderült, hogy a csehek tapasztalatai szerint a szállítógépek önvédelmi rendszere hibás. A cseh légierő akkor úgy döntött, hogy visszaküldi a gyártónak a C-295-ösöket, és ha a megadott határidőn belül nem kapják meg a javított gépeket, akkor felbontják a szerződést. A korábban megkötött megállapodás felbontására végül nem került sor, a problémák kijavítását követően a C-295-ös lett a légierő szállítókapacitásának főszereplője hamarosan öt, majd végül hat példánnyal.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika