Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezárult az első világháborús centenáriumi megemlékezés-sorozat

Szöveg: honvedelem.hu / elsovilaghaboru.com | Fotó: elsovilaghaboru.com |  2021. január 29. 14:01

Hazánk az egyetlen ország, amely hat évet szánt arra, hogy feldolgozza és bemutassa a száz évvel ezelőtt, 1914-ben kezdődött első világháborút és annak következményeit. Az Első Világháborús Centenáriumi megemlékezés-sorozat 2020-ban véget ért, az elvégzett munkát sajtótájékoztatón összegezték.

Magyarország Kormánya 2013-ban Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottságot hozott létre az első világháborús centenáriumi programsorozat megvalósítására. A kormányhatározat értelmében a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány alá tartozó XX. Század Intézet kapta meg a feladatot az eseménysorozat előkészítésére és lebonyolítására, illetve a projektben résztvevő intézmények és szervezetek együttműködésének koordinálására.

A Centenáriumi Emlékbizottság munkájával arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy azok, akik a Nagy Háborúban életüket vesztették, megsebesültek, fogságba kerültek, a mi hőseink és az utókor számára fontos, hogy az ő példájukat felmutassuk.

A Terror Háza Múzeumban tartott, online közvetített záróeseményen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára idézte fel a Nagy Háború történelmi hátterét és a világra gyakorolt hatását, Schmidt Mária, az első világháborús megemlékezések koordinálásáért felelős kormánybiztos pedig ismertette az emlékév legfontosabb eredményeit.

20210129-centenariumi 02

Rétvári Bence hangsúlyozta, félteni és őrizni kell nemzeti szuverenitásunkat, mert helyettünk mások nekünk jó döntést nem tudnak hozni. Emlékeztetett: Magyarországnak nem volt érdeke, tehát ellenezte is, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzenjen Szerbiának, ami aztán kirobbantotta az első világháborút. A monarchián belül azonban „nem volt lehetősége” a magyar nemzeti érdek érvényesítésére.

„Ez utána a legnagyobb nemzeti sorstragédiánk egyikét, a trianoni békediktátumot okozta” - fűzte hozzá. Közölte: Magyarországot sokkal nagyobb arányban büntették a győztes hatalmak, mint más veszteseket, amelyek egységesek voltak és időben ki tudtak állni a nemzeti érdekükért. Magyarországon eközben a „gyengekezű Károlyi-kormány” a hadsereg lefegyverzésével volt elfoglalva, a kommunista Tanácsköztársaság pedig szalonképtelenné tette az országot - fogalmazott.

Rétvári Bence konklúzióként azt hangsúlyozta: „minden esetben a nemzeti érdekért ki kell állni és azt meg kell jeleníteni”. Megfogalmazása szerint „azért emlékezünk a történelemre, hogy okuljunk belőle: a jó példát kövessünk, a rosszat pedig kerüljük el”.

A még 2013-ban kezdődött centenáriumi eseményekkel a magyar kormány méltóképpen emlékezett meg a 661 ezer hősi halált halt magyar katonáról, és a trianoni sorscsapásról - jelezte, arra is kitérve, hogy a centenáriumi programok mások mellett a köznevelési intézményekbe járóknak, a közösségeknek, a tudományos műhelyeknek és a kulturális intézményeknek is szólt.

20210129-centenariumi 03

Schmidt Mária felidézte: a 2013 őszén létrehozott emlékbizottság tagjai úgy döntöttek: nemcsak felelevenítik a tragikus eseményeket, hanem „százévnyi tapasztalat birtokában” elkezdik „a világrengető esemény” újraértelmezését is. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója leszögezte: „Európában sehol nem fogalmaztak meg ilyen szándékot”.

Közlése szerint az európai programok kimerültek abban, hogy megismételték a Nagy Háború „száz éven keresztül szajkózott értelmezését, azt a mesét, amelyet a győztesek alakítottak ki”. Mint kiemelte, az újraértelmezésre azért volt szükség, hogy a szomszédos államok számára is világossá tegyék: „a háborús logikától áthatott százéves magyarázatok akadályozzák, hogy sikeresek lehessünk a jelenben és a jövőben”.

„Újraolvastunk sok mindent, friss szemmel néztünk rá a múltra, Magyarországra hívtuk a világ elismert történészeit, vitatkoztunk, értelmeztünk, elemeztük, értékeltünk” - mondta. Hozzátette: eseményeiket kötetek egész sorában publikálták, díjazott honlapot hoztak létre, pályázatokat írtak ki, dokumentumfilmeket állítottak össze és a Várkert Bazárban Új világ született 1914-1922 címmel kiállítás valósult meg.

Schmidt Mária azt mondta, büszke arra, hogy „a rettenetes nagy hamu alól sikerült kimentenünk saját történetünket”, majd a 20. század „egyik legkeserűbb tapasztalatának” nevezte, hogy „a mi történetünket mások próbálták meg elmesélni helyettünk, nekünk”. A centenáriumi megemlékezés-sorozat legfontosabb eredményeként hivatkozott arra, hogy „a 20. század legnagyobb tragédiájáról immár úgy beszélhetünk, mint bármely más szuverén, európai nemzet”.

Schmidt Mária köszönetet mondott a centenáriumi emlékbizottság tagjainak és korábbi három elnökének, Navracsics Tibornak, Balog Zoltánnak és Kásler Miklósnak. Felidézte: a kormány hat év alatt több mint 6,7 milliárd forinttal támogatta a centenáriumi programokat: 762 első világháborús emlékmű újult meg, 69 teljesen új emlékhely létesítését támogatták, országos pedagógusképzési programjukon mintegy ezer iskolából 5250 tanár vett részt.

Szavai zárásaként Schmidt Mária úgy fogalmazott: hat év eredményei világossá tették, hogy „a 21. század magyarjai megőrizték elődeik képességét az újrakezdésre”

A centenáriumi rendezvénysorozat keretében az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a rendezvények lebonyolításáért felelős XX. Század Intézet az elmúlt hat évben több tucatnyi rendezvényt – tudományos tanácskozást, konferenciát, háttér-, műhely- valamint kerekasztal-beszélgetést, kiállítást és vetítés-sorozatot – szervezett, esszéköteteket, monográfiákat, emlékirat-gyűjteményeket és számos egyéb tudományos igényességű kiadványt jelentetett meg.

Az Emlékév kiemelkedő kulturális programja, a már említett Új világ született 1914–1922 című központi kiállítás. A rendkívül látványos, nagyszabású tárlat, amely három szinten, több mint kétezer négyzetméteren látható a Várkert Bazár Déli palotájában, különleges installációkon, interaktív kiállítási elemeken, érintőképernyős eszközökön böngészhető rengeteg információn és izgalmas kisfilmeken keresztül mutatja be az első világháború előzményeit, történéseit és következményeit. A tárlat vezető kurátora Schmidt Mária történész.

A Várkert Bazárban valósult meg 2013. november 11–12. között az első világháború történetét új értelmezési keretek közé helyező Európai testvérháború című nemzetközi tudományos konferencia, a háború lezárásának 100. évfordulójához kapcsolódóan, 2018. december 12-én pedig az Új világrend született című nemzetközi konferencia. A rendezvény három fő témakörben (Az új világrend, A háborút lezáró békerendszer, A nemzeti önrendelkezés kérdése) tárgyalta a világégést követő időszak eseményeit.

A Frontmozi vetítés-sorozatot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság által szervezett programok egyik legsikeresebbjeként tarthatjuk számon. A 2014-ben és 2015-ben az Uránia Filmszínházban, 2016-tól 2018 végéig pedig a Kino Café Moziban, havonta megrendezett vetítéseken első világháborús témájú filmeket tekinthettek meg az érdeklődők, akik a vetítések előtt szakmai beszélgetéseket hallgathattak meg az adott alkotásról. A 37 vetítés mindegyike teltház előtt zajlott.