Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy amerikai B-2-es lopakodó bombázó

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. február 23. 10:24

Az amerikai légierő (US Air Force) tájékoztatása szerint a Csendes-óceánon található Guam szigetén lezuhant az egyik B-2 Spirit típusú bombázó repülőgépük. A pilóták katapultáltak és a kutató-mentő egységek kórházba szállították őket. A gép lezuhanásának okait vizsgálják, egyelőre semmilyen konkrétum nem látott napvilágot.

A Northrop cég által gyártott B-2 Spirit lopakodó bombázó a világ legdrágább repülőgépe. Az UFO kinézetű stratégiai csapásmérők darabonként mintegy kétmilliárd dollárba kerültek az amerikai adófizetőknek. Összesen csak 21 darab épült belőlük…

A repülőgép az 509-ik Bombázó Ezred állományába tartozott. A fedélzeten két pilóta tartózkodott, a CNN értesülései szerint mindketten jól vannak.

A Northrop B-2 Spirit (Szellem) szubszonikus (hangsebesség alatti) lopakodó bombázó repülőgép 1989-ben hajtotta végre első felszállását.

Formája, szerkezete és borítása egyaránt azt szolgálja, hogy a repülőgép láthatatlan maradjon az ellenséges radarok előtt. Stratégiai bevetések esetén – kétfőnyi személyzettel – a fél földgolyót képes átrepülni.

Kizárólag az amerikai légierő állományában állnak csak szolgálatban ezek a nagy harcértékű stratégiai bombázó repülőgépek. A B-2-esekkel eddig nem történt hasonló, a gép elvesztésével járó baleset.