Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy dél-koreai harci repülőgép

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. április 1. 10:36

A dél-koreai légierő egyik kétüléses, KF-16D típusú repülőgépe a Sárga-tengerbe zuhant az ország nyugati részén. A partoktól mintegy 40 kilométerre szerencsétlenül járt harci gép fedélzetén két fő tartózkodott, mindketten sikeresen katapultáltak. Kimentésükre helikoptereket és hajókat is bevetettek.

A gyakorló repülési feladatot végrehajtó repülőgép a fővárostól mintegy 100 kilométerre délre lévő Seosan légitámaszpontról szállt fel 2009. március 31-én helyi idő szerint 11.50-kor. A KF-16-ossal (az amerikai F-16 Fighting Falcon helyi, licenc alapján gyártott változata) 12.20-kor szakadt meg a kapcsolat. A mentőegységeket azonnal riadóztatták, így még időben sikerült kimenteni a tengeren hánykolódó pilótákat.
A gép elvesztésének oka egyelőre ismeretlen. A légierő szakemberei – Kim Yong-hong tábornok, vezérkari-főnök helyettes vezetésével – azonnal megkezdték az esettel kapcsolatos adatok összegyűjtését és a baleset kivizsgálását.

A dél-koreai légierő utoljára 2007 júliusában veszített el egy szintén KF-16D típusú repülőgépet, akkor a személyzet mindkét tagja meghalt.