Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy indiai MiG-27-es

Szöveg: JETfly |  2008. február 2. 10:39

Január 31-én lezuhant az Indiai Légierő egyik változtatható szárnynyilazású MiG–27 Flogger típusú vadászbombázó repülőgépe a Hashimara légi támaszpont közelében.

A szerencsétlenül járt harci gép rutinkiképzési repülésen vett részt. A gép teljesen megsemmisült, a pilóta – aki mellesleg a helyi repülőezred parancsnoka – azonban sikeresen katapultált, és sérülések nélkül ért földet.

Az Indiai Légierő nagy számban tartja rendszerben a támadó feladatkörben alkalmazott MiG–27-eseket. Az eredetileg szovjet típust licenc alapján gyártották is az ázsiai országban. A MiG–23 Flogger elfogóvadász alapjaira épített, főleg a szárazföldi csapatok támogatására specializált gépet egykoron nagy számban rendszeresítette a szovjet légierő is (például hazánkban is állomásozott MiG–27-essel felszerelt alakulat), az 1990-es években azonban – a többi egy hajtóműves típussal együtt – kivonták a hadrendből.

Indiában számos alakulat használja még a folyamatosan korszerűsített, így napjainkban is nagy harcértékű MiG–27-eseket.

Érdekesség, hogy a tamil lázadók elleni küzdelemben a Srí Lanka-i kormányerők is aktívan bevetik a típust. Ezek a gépek Ukrajnából származnak, nem kizárt azonban az sem, hogy az indiaiak is segítik az üzemeltetést.

Az Indiai Légierőnek – mely hírhedten rossz baleseti statisztikával rendelkezik – idén ez volt az első, komolyabb balesete. A gép lezuhanásának okait szakértők bevonásával vizsgálják.