Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Használhatatlan a fekete doboz

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. február 3. 7:31

Megtalálták a csütörtökön Óballánál lezuhant Mi-8-as helikopter fekete dobozát, ám az annyira összeégett, hogy használhatatlan. Egyelőre nem lehet megmondani, mi okozta a tragikus légibalesetet, melyben egy katona életét vesztette, hárman pedig megsérültek.

A szolnoki bázis laboratóriumában felnyitották a balesetet szenvedett helikopter fedélzeti adatrögzítőjének dobozát és megállapították, hogy az abban lévő adathordozó a tűzben megsemmisült, így abból információhoz nem lehet hozzájutni.
A légijármű roncsait a szolnoki helikopterbázisra szállítják.

Már meghallgatták a baleset könnyű sérültjét, és a másik helikopter személyzetével is beszélnek majd. A baleset helyszínén dolgoznak a Katonai Ügyészség felügyelete mellett a rendőrség illetékesei, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakemberei és a Magyar Honvédség szakmai bizottsága.

A Magyar Honvédség helikoptere a Szolnok megyei Óballa településnél, Törökszentmiklós mellett szenvedett balesetet csütörtök este, amikor egy gyakorlótéren leszállási feladatot hajtott végre.

Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis állományába tartozó, tragikusan járt Mi-8-as helikopter nem egyedül gyakorlatozott: egy másik légi jármű is a helyszínen volt, mikor bekövetkezett a tragédia. A géppár éppen egy feladatot hajtott végre, mely szerint mindkettőnek le kellett volna szállni: mint azt a honvedelem.hu megtudta, éppen a szükségreptéren, vagyis nem kiépített reptéren való leszállást gyakorolták – kijelölt fénykapuk között – a gyakorlótéren.

Az első gép éppen a manővert végezte, amikor – egyelőre ismeretlen okból – az oldalára borult, majd kigyulladt. A másik gép személyzete ezt látva már nem kezdett neki a jelzőfények közti landolásnak, hanem azonnal visszafordult a bázisára és haladéktalanul jelentette az esetet rádión.

A tragédia helyszínére nagy erőkkel érkeztek ki a tűzoltók és a mentők, de természetesen a honvédség illetékesei is kivonultak. Az esti órákban a helikopterbaleset helyszínére érkezett Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérkari főnök is.

A lezuhant helikopteren négyen tartózkodtak, közülük hárman élték túl a balesetet, egyikük könnyebb, ketten súlyos sérülésekkel. A negyedik katona holttestét a teljesen kiégett roncsból emelték ki, miután eloltották a lángokat, a túlélőket pedig a szolnoki Hetényi Géza Kórházba szállították.