Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy katonai helikopter Iránban

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. június 1. 19:16

2011. május 30-án, hétfőn Isfahan város közelében lezuhant az iráni hadsereg egyik Bell AH-1J Sea Cobra típusú katonai helikoptere. A Shahid Vatanpour kiképzőbázis állományába tartozó forgószárnyas az eddig napvilágot látott információk szerint műszaki probléma miatt csapódott a földnek: a katasztrófában a Cobra kétfős személyzete életét vesztette.

Az amerikai Bell által gyártott AH-1J Sea Cobra helikopter lezuhanásának pontos okát már vizsgálják. Irán elavuló repülőgépflottája az elmúlt években több gépveszteséget is elkönyvelhetett: 2011 áprilisában az iráni légierő (IRIAF – Islamic Republic of Iran Air Force) egyik Szu-24-es frontbombázója zuhant le gyakorló repülés végrehajtása közben. A gép kétfős személyzetéből az oktató pilóta életét vesztette, miután a katapultálás során ejtőernyője nem nyílt ki.

Az Irán ellen érvényben lévő szankciók miatt az ország nehezen tudja repülőgép-flottáját a kor elvárásainak megfelelő állapotban tartani, egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy még hadrendben álló repülőgépeihez nem tud megfelelő pótalkatrészeket beszerezni.

1595919630