Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy Szu-27UB Karéliában

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. július 2. 20:28

Karéliában június 28-án a reggeli órákban, leszálláshoz történő bejövetel végrehajtása közben lezuhant egy Szu–27UB típusú, kéthajtóműves, negyedik generációs, nehéz elfogó vadászrepülőgép. Információk szerint, a repülőgép Beszovec légibázis közelében erdős területen csapódott a földnek. A repülőgép kétfőnyi személyzete sikeresen katapultált, földet érés után felvették a kapcsolatot a bázissal.

A repülőgép-vezetőket röviddel a repülőgép lezuhanása után a kutató-mentő egység a Mi–8 helikopter fedélzetére vette és kórházba szállította. A repülőgép a Beszovec légi bázison települő 159. repülőezred állományába tartozott. Az orosz védelmi minisztérium megerősítette a repülőgép elvesztését és kiemelte azt a tényt, hogy a repülőgép fedélzetén nem volt fegyverzet. A minisztérium illetékese elmondta, hogy a Szu–27UB tervezett kiképzési repülést hajtott végre.

Hírügynökségi információk szerint jelenleg két okot feltételeznek, ami a repülőbalesethez vezethetett: madárral történő ütközés és az irányítórendszer egy elemének meghibásodása. Röviddel a baleset után az orosz légierő hivatalos képviselője, Vlagyimir Drik ezredes bejelentette, hogy Karéliában felfüggesztették a Szu–27 típus repüléseit. A repülési tilalomról a légierő főparancsnoka döntött. A vizsgálat során elemezni fogják, hogy felmerült-e a „repülési vagy a repülésre történő felkészülés szabályainak megsértése".

Korábban, 2011 áprilisában zuhant le egy Szu–27SzM Oroszországban, szintén leszállási manőver végrehajtása közben. Akkor a vizsgálat az irányítórendszer hibáját állapította meg.