Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lion Effort: helytálltak a légvédelmi irányítók

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. április 17. 9:36

Honlapunkon korábban hírt adtuk arról, hogy az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ állományából két légvédelmi irányító tiszt is részt vett a Svédországban március 27. és április 5. között lezajlott „Lion Effort 2012” nemzetközi gyakorlaton. Ivanicskó István főhadnagy, légvédelmi részlegparancsnok szerint a gyakorlat egyes feladatai kihívást jelentettek nekik, de helytálltak.

Ivanicskó István (nyitó képünkön balra) és Börcsök Balázs főhadnagyok az északi-sarkkörtől alig több mint száz kilométerre található Luleǻ nevű városban települt légi bázison dolgoztak svéd, cseh és dél-afrikai kollégá

1595934335
ikkal egyetemben.

Magyarországon légvédelmi részlegparancsnokként, komolyabb kiképzési repülések során ők fogják össze a légvédelmi irányítók munkáját. Svédországban ugyanakkor vadászirányítóként bevetéseket irányítottak, illetve légi harccal kapcsolatos feladatokat láttak el.

„Sokkal nagyobb volumenű és komplexebb feladatokat kellett megoldanunk, mint a hazai gyakorlatok során. Ez részben abból adódott, hogy nekünk a megszokottnál nagyobb légtérben a megszokottnál sokkal több gépet kellett irányítanunk. Ennyi gépet Magyarország felett «harcolni» nem láttunk még, de hazánk légterének fizikai adottságai miatt ezt elképzelni is lehetetlen" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Ivanicskó István főhadnagy.

„Elméletben és gyakorlatban természetesen már korábban felkészültünk erre a tevékenységre, így akadtak a gyakorlatnak olyan fázisai, amelyekben gördülékenyen tudtunk dolgozni. Néhány esetben viszont komolyabb kihívást jelentett a légi harc irányítása, azonban sok új tapasztalatot szerezve helytálltunk. A svéd szakemberek folyamatosan tanácsokkal segítették munkánkat" – tette hozzá.

Az MH LVIK-nél sokkal nagyobb létszámban és némileg más rendszerben dolgozó svéd légvédelmi irányítók már a Lion Effort 2012  tervezése során felajánlották, hogy cseh és dél-afrikai kollégáik mellett két magyar szakember is részt vehet a gyakorlaton.

1595934335

Fotó: Louise Levin (Försvarsmakten/svéd haderő)