Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

London megfontolja újabb katonák küldését

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. november 12. 7:06

Nagy-Britannia kész megfontolni, hogy további katonákat küldjön Afganisztánba, ha az Egyesült Államok ezt kéri, de csak azzal a feltétellel, hogy megosztják a terheket másokkal – jelentette ki Gordon Brown brit kormányfő.

Erre Barack Obama megválasztott amerikai elnök új afganisztáni stratégiája keretében kerülhet sor. Brown hangsúlyozta, hogy “a terhek megosztása azt jelenti, hogy más országoknak is el kell játszaniuk a szerepüket. A koalíciónak 41 tagja van, s a terheket igazságosan kell megosztani a koalíción belül… ugyanúgy a hadfelszerelés, mint a katonák esetében" – mondta a miniszterelnöki rezidencián tartott sajtóértekezletén.

Brown emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britannia a maga 8 ezer katonájával a második helyen áll az afganisztáni ISAF nemzetközi erőben az amerikaiak után.

Az afganisztáni hadjáratban eddig 122 brit katona esett el.

John Hutton brit védelmi miniszter egy londoni tanácskozáson arra figyelmeztetett, hogy 2009 nehéz év lesz az afganisztáni nemzetközi erők számára, hiszen akkor tartják majd a parlamenti választásokat az ázsiai országban. Hutton – aki kedden, azaz az I. világháború befejezésének 90. évfordulóján beszélt – az afganisztáni konfliktust az I. és a II. világháborúhoz hasonlította. Mint mondta, a XX. század két nagy konfliktusában Nagy-Britannia azért harcolt, mert létfontosságú nemzeti érdekeit kellett megvédelmeznie, s ugyanez a helyzet ma is.