Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lopakodó rakétával kísérleteznek

Szöveg: Háború Művészete |  2009. február 10. 9:54

Az Egyesült Államokban, egy Kalifornia államban található tüzérségi lőtéren hajtotta végre legújabb hadihajó elhárító rakétájának, az NSM-nek kísérleti indításait a norvég fegyveres erő.

A lopakodó rakétát gyártó norvég Kongsberg Defence and Aerospace cég február 2-án napvilágot látott sajtóközleménye alapján a kísérletek „nagyon sikeresek" voltak.

A sajtóközlemény szerint a rakéta az előzetesen megtervezett röppályán repülve semmisítette meg a feltételezett ellenség hadihajóját.

A rakéta a kilövés és a becsapódás között megtett út alatt bonyolult manőverek sorozatát hajtotta végre, megerősítve ezzel a fejlesztőket abban, hogy fejlesztésük jobb, mint a hasonló osztályú, más cég által gyártott rakéták.

Az NSM rakétakísérletek hagyományosan az Egyesült Államok területén zajlanak, mivel Norvégiában nem áll rendelkezésre megfelelő lőtér az ilyen jellegű rakétaindításokhoz.

Az NSM rakéták alkalmazásának lehetőségeit vizsgálják a modern, többcélú vadászrepülőgépek – F-35 Lightning II, Eurofighter Typhoon, Gripen – esetében.

A norvég fegyveres erők az NSM rakétákat a Nansen és Skjold osztályú hajóikon kívánják alkalmazni.