Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőszerek és gránát a polgármesteri hivatalokban

Szöveg: Szűcs László |  2009. március 2. 11:45

A kilencedik héten, azaz február 23-a és március 1-je között tizenkét bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül hét esetben a tűzszerészeknek soron kívül kellett intézkedniük, mivel a megtalált lőszerek és robbanószerkezetek az emberi életet közvetlenül is veszélyeztették.

Nagy Balázs törzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 98 bejelentést kaptak.

Az elmúlt héten a leggyakrabban polgármesteri hivatalokhoz vonultak ki a Magyar Honvédség tűzszerészei. Február 24-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Harsányba kellett kimenniük, hiszen a polgármesteri hivatalnál – földmunkák közben – 8 milliméteres karabélylőszereket találtak. A rozsdás lőszereket a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Másnap ugyancsak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ám ezúttal Golopon akadt dolguk a tűzszerészeknek. A település polgármesteri hivatala előtt ugyanis egy 50 milliméteres aknavető gránát került elő a földből. A veszélyes szerkezetet a Strak Vince törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Február 26-án a Békés megyében található Zsadány település polgármesteri hivatalához riasztották a tűzszerészeket. Földmunkák közben ugyanis tíz darab, a második világháborúból visszamaradt gépkarabély lőszer került elő. A lőszereket a Strak Vince törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Természetesen más jellegű munkáik is voltak a Magyar Honvédség tűzszerészeinek az elmúlt héten. Február 25-én Székesfehérváron a Podolányi úton, közterületen, árokásás közben bukkantak az ott dolgozó munkások egy világháborús robbanószerkezetre. Természetesen azonnal értesítették a tűzszerészeket. A helyszínre érkező járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy 82 milliméteres repeszromboló gránát került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

Mint már beszámoltunk róla, február 26-án Budapesten, a Ferihegyi repülőtér 2-es termináljával szemben, az előtér bővítéséhez kapcsolódó földmunkák során három darab, FRAG–20-as típusú, amerikai gyártmányú repeszbombát találtak. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Zsolnay Gábor főhadnagy vezetésével – megállapította, hogy a bombák biztosított állapotban kerültek elő a földből, így nem jelentettek veszélyt a környezetre. A bombákat a központi gyűjtőbe szállították.