Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölték az elnököt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 2. 12:05

Megölték hajnalban Joao Bernardo Vieirát, Bissau-Guinea elnökét. Az afrikai ország vezetőjével néhány órával azután végeztek fellázadt katonák, hogy pokolgépes merénylet áldozata lett a hadsereg vezérkari főnöke.

A főváros, Bissau több kerületében lövöldözés és rakétatámadások hangja hallatszódott reggel szemtanúk szerint.

A nyugat-afrikai ország fővárosában nagy erejű pokolgép robbant vasárnap este a fegyveres erők vezérkarának otthont adó épületben, amelynek egy része a detonáció hatására beomlott. A merényletben Tagmé Na Waié tábornok meghalt, öt másik személy megsebesült, közülük ketten súlyosan.

Ezután a katonák az elnök házához vonultak, majd megölték.

Zamora Induta, a hadsereg külkapcsolataiért felelős tiszt elmondta, hogy az államfő megpróbált elmenekülni házából, amikor rajtaütöttek a meggyilkolt vezérkari főnökhöz közelálló katonák. Induta szerint elsősorban Vieirát terheli a felelősség a tábornok haláláért.

A vezérkari főnök január elején azt állította, hogy merényletet követtek el ellene: az elnöki palota előtt őrt álló katonák tüzet nyitottak gépkocsijára. Ezt több erőszakos cselekmény előzte meg a korábbi hónapokban a nyugat-afrikai országban, ahol mély ellentétek feszülnek a hadsereg, az államfő és a belügyminisztérium között.

Zendülő katonák tavaly novemberben Joao Bernardo Vieira elnök rezidenciáját támadták meg, a lövöldözésben két testőr életét vesztette.

Hétfőre virradóra szemtanúk szerint lövöldözés és rakétarobbanások zaja hallatszott Bissauban a vezérkar főhadiszállásának körzetéből és a főváros más kerületeiből is. Egyelőre nem világos, hogy kik lőnek. Mások arról számoltak be, hogy a hadsereg egységei körülzárták a főhadiszállást.

Címkékrakéta