Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy tudással és sok vidámsággal Európába

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. március 2. 12:32

A Mi Európánk címmel regionális vetélkedőt rendeztek Székesfehérváron, ahol a közép-dunántúli régióhoz tartozó megyék első három helyezett csapata vett részt. A vetélkedő során a fiataloknak számot kellett adniuk az EU-t érintő tudásukról, de könnyedén és sportszerűen vették az akadályokat.

A székesfehérvári versenyen kilenc csapat mérte össze a tudását Fejér, valamint Komárom-Esztergom és Veszprém megyéből, a regionális versenyre a megyei döntők első három helyezett csapata kapott meghívást. A csapatok a napjainkban szokásos fantázianevekkel vágtak neki a versenynek, ezért találkozhattunk itt a Júró, Jaffa, Silly Old elnevezésekkel, melyek értelmezése meglehetősen nagy fejtörést okozott a játék szervezőinek és a rendezvény többi résztvevőjének. Az egyik legérdekesebb nevet a „bfcbfc" csapat viselte, aminek eredetére már a zsűri is kíváncsi volt, és ezért az eredmény hirdetéskor rá is kérdeztek. Na és mi volt a válasz? „Ez egy kicsit hosszú!" Ebben a helyzetben ez egy jó érv volt, mert az eredményhirdetés negyvenperces csúszása miatt a játékvezető is egyetértett azzal, hogy ezt a magyarázatot inkább máskorra hagyjuk.

A verseny első és a második részében hat-hat feladatsort kellett a versenyzőknek megoldaniuk. A feladatok nagyon sokrétűek voltak, de valamilyen formában kapcsolódtak Európai Unióhoz. Több feladat teszt jellegű volt, de ha a csapatok jól gondolkodtak, akkor plusz pontokat is szerezhettek a kötelezőek mellé.

Voltak olyan feladatok, melyek eltértek a megszokottaktól. Ilyen volt például a vakszoba. Itt a csapat két versenyzője bekötött szemmel teljesíthette a versenyt. A vak emberek érzéseit teljes sötétségben kellett megélniük, így megtudhatták, milyen nehezen boldogulnak a mindennapokban a látássérültek. A sötét teremben négy asztal volt, négy feladattal. Az első asztalon öt élelmiszert kellett felismerniük, tapintással és szaglással, többek között tea filtert, kávé port, vagy a banánt. A következő asztalon egy magnós-rádió volt, amelynek a hangerejét kellett a teljes sötétségben szabályozniuk. Harmadik asztalon több fémpénz volt és a sok pénzből pontosan száznyolcvanöt forintot kellett tapogatással kiválogatniuk. A negyedik asztalon lévő árukból vásárolniuk kellett, és a fizetés volt a feladat, ami a tapintás alapján megint elég nehéz volt a jelenleg forgalomban lévő magyar pénzekkel. A játékosok teljesítményét egy vak fiatalember értékelte.

Az első részt követő az ebédszünetben jöttek a nagy számonkérések és a magyarázkodások. A felkészítést végző és a diákokat kísérő tanárok a folyosókon két falat között teljes körű beszámoltatást folytattak arról, hogy ki és mit rontott el.

A vetélkedő második része a NATO és Magyarország című teszttel kezdődött. A katonai biztonsággal kapcsolatos kérdésekre öt percük volt a csapatoknak és a fiatalok viszonylag jól válaszoltak ezekre a nem egyszerű kérdésekre. Ezt követően egy párhuzamos feladat következett. A csapat egyik tagja kivált és külön faladatot kapott, míg a többiek tovább írták a teszteket. A külön feladat azt jelentette, hogy mindenki húzott egy szituációs leírást, amelyekben a versenyzők különböző külföldi állásinterjúra jelentkeztek. A papíron megkapott helyzetre angol vagy német nyelven kellett jelentkezniük, így mutatkoztak be és mondták el, hogy miért szeretnének ezt a munkát elvállalni. Közben a teremben maradtaknak arra kellett választ adniuk, hogy az uniós országoknak milyen híres Nobel díjas tudósai és találmányaik voltak. A magyar tudósok nevei és találmányai esetében a zsűri nagyon szigorú volt, csak a pontos válaszokat fogadta el.

Az élen a sorrend szinte minden feladat után változott. A versenyt a szóbeli villámkérdések tették nagyon izgalmassá. A csapatok sorban kapták a kérdéseket, melyekre tíz másodpercen belül kellett válaszolniuk. Helytelen válasz esetén a számítógép másik két csapatot jelölt meg, akik válaszolhattak, tehát ezzel pontot rabolhattak. Ebben a feladatban az unióban használt rövidítések, a híres politikusok, tisztségviselők, az uniós bizottságok kerültek terítékre és okoztak nehézséget a versenyzőknek. De voltak olyan beugratós kérdések is, mint például az, hogy hány millióan beszélik a belga nyelvet. Nagyon kellett figyelni, mert sok-sok pontot lehetett itt nyerni vagy veszíteni. Ebben a feladatban a „11-esek" csapata kiemelkedően teljesített és több mint harminc pontok szerezett, amíg a második helyen végzett csapat, ennek a felét sem

érte el.
Végül délután fél ötkor megszülettek az eredmények, ami látható örömet okozott a győzteseknek és egy kis szomorúságot a gyengébben szereplőknek. Ennek ellenére az egész rendezvényen a vidámság volt a főszereplő, mert egyes csapatok még azt is nevetve fogadták, amikor eltévesztették a helyes választ.

A verseny első három helyezettjének Hervainé dr. Szabó Gyöngyvér, a zsűri elnöke adta át az okleveleket és a díjakat. Első helyezett lett a „11-esek" csapata, a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium 237 ponttal, második a „bfcbfc" csapata a veszprémi Lovassy László Gimnáziumból 223 ponttal, harmadik a „Silly Old" csapata megint a Lovassy László Gimnáziumból 211 ponttal, és a verseny szorosságát jelzi az, hogy szintén a Lovassyból jött negyedik helyezett csapat 210 pontot gyűjtött.

A verseny szervezői bejelentették, hogy a kiírásnak megfelelően a szuperdöntőt Brüsszelben rendezik meg, erre a régió három megyéjéből a mostani versenyen legtöbb pontot elért csapatokat hívják meg. Ennek megfelelően, Fejér megyét a „11-esek" Veszprém megyét a „bfcbfc", amíg Komárom-Esztergom megyét a Jaffa, Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola csapata képviseli.