Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A törzs „harcban áll”

Szöveg: Ilyés Edit<br /> |  2009. március 2. 14:55

A MH 5. Bocskai István Lövészdandár Debrecenben és Hajdúhadházon települt alegységei befejezték az idei év első félévére tervezett egyhónapos általános katonai kiképzés-blokkjukat.

A sok missziós-,  és CREVAL felkészülés mellett az erők koncentrálására volt szükség, hogy az éppen itthon tartózkodó állomány ismereteinek szintentartását célzó általános katonai kiképzést is színvonalasan végre lehessen hajtani. A kiképző és foglalkozásvezetői állomány zömét a MH KFOR Zászlóalj első váltásának is bázisát képező 5/1. lövészzászlóalj itthon tartózkodó erői és a Hajdúhadházon települt logisztikai zászlóalj, valamint a harctámogató műszaki század adta, de kivette belőle részét a dandár többi alegysége is.

Régen fennálló probléma, hogy a különböző törzsek a napi élet tervezése és irányítása során olyannyira leterheltek, hogy nagyon kevés lehetőségük nyílik az általános katonai ismeretek gyakorlatának szintentartására. A parancsnokok és törzsek felkészítésénél nem elegendő a törzstanuló napok előadásaira, valamint a parancsnoki és törzsvezetési gyakorlásokra és gyakorlatokra hagyatkozni.

A missziós felkészítések sajnálatos tapasztalata, hogy sok, törzsben dolgozó katona – tisztelet a kivételnek – hiányában van a megfelelő szintű gyakorlati ismeretnek az általános katonai kiképzés területén.
A most szervezett kiképzési blokk egy hónapjának egyes hetei csaknem teljesen egymás tükörképét jelentették. Ennek köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy a dandártörzs tagjai két váltásban ugyancsak részt vegyenek a kiképzésben. Ehhez természetesen szükség volt az egyes főnökségek és alosztályok munkájának alapos tervezésére „kétváltásos" munkarendben.Ez a módszer megoldást jelenthet a törzsek kiképzésének problémájára.

Az időnként már a tavaszt idéző enyhe, de csapadékos időjárás, majd az ismét bekeményítő tél nem könnyítette meg a végrehajtók dolgát. Az eső, a hó, a jég, a szél és sár azonban nem jelentett legyőzhetetlen akadályt, a törzs legtöbb tagja ezt egyfajta egészséges kihívásként és üdítő környezetváltozásként élte meg az irodai környezet után.

A kiképzés súlypontját a műszaki és vegyivédelmi napok, valamint a lövészet jelentette. A műszaki nap keretében

az állomány a tűzzel való gyújtás, az elektromos robbantó hálózatok, valamint a földrobbantás elméleti szabályait és gyakorlati fogásait eleveníthette fel. A lövészet során az előkészítő komplex foglalkozást követően az előírt 1.sz. pisztoly- és gépkarabély lőgyakorlatokra, valamint az 1/a kézigránát-dobógyakorlatra került sor. A vegyivédelmi napon az egyéni védőeszközök veszélyeztetettségi szintek szerinti használatának fogásait gyakorolták a résztvevők, valamint a legfontosabb egyéni és kollektív menetesítő anyagokkal és eszközökkel foglalkoztak. A kiképzési blokk zárásaként a törzs havi „rendes" 6 kilométeres menetgyakorlatát hajtotta végre a még mindig telet idéző Nagyerdő erdei útjain.

A két hetes kiképzési blokk jó eredménnyel zárult. Ennél azonban sokkal fontosabb tény az, hogy résztvevő állomány felfogta az ilyen jellegű kiképzés jelentőségét és nagy odafigyeléssel és pozitív hozzáállással hajtotta végre a feladatot. A általános katonai kiképzés során megszerzett és felelevenített ismeretek jó alapot jelenthetnek az év során a dandár előtt álló feladatok eredményes végrehajtásához. A dandár vezetésének szilárd elhatározása, hogy hasonló módszerrel rendszeressé teszi a dandártörzs gyakorlati jellegű katonai kiképzését.

További képek:

 

 

 

 

 

Fotó: Lippai Péter