Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget értek az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred zászlóaljai által szervezett, lovas és harcos tematikájú honvédelmi táborok Vaján, Tiszaszigeten és Salgótarjánban.

5_TVZ_Honvédelmi_Tábor_2022_06_27_-_07_01_záró_cikk_5

Vaja

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Farkas Gyula Területvédelmi zászlóalj vajai lovas honvédelmi táborának második turnusa a 15-18. éves korosztály számára szólt. A táborban 19 fiatal vett részt, akiknek elsőként szintfelmérő foglalkozást tartottak. Az egész héti munka megmutatkozott a tábor záró foglalkozásra, a fejlődés szemmel látható volt.

A táborozók közül többen lovas előképzettséggel érkeztek a honvédelmi táborba, illetve a résztvevők több mint fele visszatérő táborozó volt. A tábor programjai szorosan kötődtek a honvédelemhez, valamint a vajai Vay Ádám Múzeum által képviselt II. Rákóczi Ferenc féle szabadságharc tematikájához.

A lovas foglalkozásokon túl a táborozók részt vehettek alaki foglalkozáson, akadálypálya versenyen, azimut meneten, airsoft pálya versenyen vagy „sátor őrző-védő” játékon. Ezeken felül kézügyesség fejlesztő, csapatösszekovácsoló,  szellemi és kulturális programok is színesítették a tábort.

25_TVZ_Honvédelmi_Tábor_2022_06_27_-_07_01_záró_cikk_1

Salgótarján

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi zászlóalj harcos honvédelmi tábora a 12-15 éves diákokat várta Salgótarjánba. Az ideérkezők a hét folyamán belekóstoltak a túlélési ismeretekbe, az alaki fogások elsajátításába, valamint a katonai közelharc alapfogásaiba. A salgótarjáni Gagarin Általános Iskola lőtérpincéjében légpuska lövészeten próbálhatták ki magukat a fiatalok.

A hét közepén egy erdei menetgyakorlat részeként, a megye legmagasabb pontjára, a 726 méteres Karancs hegyre jutottak fel a táborozók. A közel 5 kilométeres túra után a táborban air soft céllövészeten vettek részt. Mindezek mellett a programban szerepelt szolnoki laktanyalátogatás, amely során statikus bemutatókat láthattak a táborlakók. A szolnoki csapatmúzeum megtekintésére is lehetőségük nyílt, ahol a helikopter szimulátort is kipróbálhatták.

Az utolsó napon a táborozók bemutatták a hét során elsajátított alaki és közelharc fogásokat, majd az eredményhirdetés után a zászló levonásával véget ért a tábor.

46_TVZ_Honvédelmi_Tábor_2022_06_27_-_07_01_záró_cikk_1

Tiszasziget

Idén második alkalommal rendezték meg a harcos honvédelmi tábort a Csongrád-Csanád megyei Tiszaszigeten. Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi zászlóalja által szervezett tábor résztvevői élsportolókkal és olimpikonokkal is találkozhattak. Ezen a héten Nagy Rita, felnőtt kategóriában világbajnoki ezüstérmes, és az utánpótlás kategóriákban kick-box világbajnok volt a tábor vendége. A sportolónő egyenruhában érkezett, hiszen a szegedi 5. Hadkiegészítési és Toborzó Központ irodájában teljesít katonai szolgálatot őrmesteri rendfokozatban. A gyerekek Rita szakmai irányítása mellett vehettek részt edzésen.

A hét további részében, a három raj közötti sorverseny részeként, a gyerekeknek lehetősége volt a tereptani és az egészségügy ismereteiket, valamint állóképességüket fejleszteni, valamint új gyakorlati tudást szerezni.

Pénteken a tábor zárásaként a szülők részére bemutatóval készültek a táborozók, ahol a vendégek ízelítőt kaptak a héten szerzett ismeretekből. A tábort legeredményesebben teljesítők ezen a rendezvényen vehették át elismeréseiket is.