Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lovas honvédelmi táborok Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: MH 2. TVE |  2024. július 10. 11:00

Élményekkel gazdagon tértek haza az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred táboraiból azok a fiatalok, akik az elmúlt héten Vaján és Püspökladányban a lovaglással ismerkedtek meg.

20240710_Hagyományőrző-lovastabor_MH_2_TVE (2)

Vaja

A lovaglásé volt a főszerep a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei 5. Területvédelmi Zászlóalj által lebonyolított második honvédelmi táborban is, Vaján. A 15-17 év közötti korosztály részére szervezett tábor során Paposon, a Fülöp-tanya lovardájában a fiatalok a ló- és lovaselmélettel, a lovak ápolásával és gondozásával kapcsolatos tudást sajátítottak el. A résztvevőkkel képzettségi szintjüknek megfelelően, több csoportba osztva foglalkoztak, a mostani turnusban több önállóbb, képzettebb lovas is volt.

A délutánok többek között honvédelmi jellegű foglalkozásokkal, alaki fogásokkal, egészségügyi ismeretek megszerzésével, továbbá csapatversenyekkel teltek. A lovas és honvédelmi témájú tevékenységen túl a gyerekek részére csapatösszekovácsoló, kézügyesség-fejlesztő, kreatív és kulturális programokat is nyújtott a tábor, mint például a Vay Ádám Múzeum meglátogatása, Nagy Csaba tárogató művész előadása, csapatzászló készítése és az elmaradhatatlan szalonnasütés.

Püspökladány

A Hajdú-Bihar vármegyei 3. Területvédelmi Zászlóalj 12-15 éves korosztály számára rendezett hagyományőrző-lovas tematikájú honvédelmi táborába az ország minden részéről érkeztek az ifjú jelentkezők. A zászlóalj harmadik alkalommal szervezett tábort annak érdekében, hogy átadják a fiataloknak a katonai hagyományokat és értékeket.

A honvédelmi tradíciók ápolása elképzelhetetlen a lovak nélkül. A diákok amellett, hogy megtanultak lovagolni, lovakat ápolni és ellátni, fegyelmezettebbek és kitartóbbak is lettek a négylábúak példája nyomán. A hét folyamán a táborlakók nemcsak a katonaélettel ismerkedtek meg, hanem különböző elméleti oktatások, sportprogramok, csapatversenyek, illetve airsoft lövészet is színesítette a tábor repertoárját.

A fiatalok Vaján és Püspökladányban, a záróünnepség keretében emlékérméket vehettek át, valamint megkapták az „obsitot”. A legjobban teljesítő táborozó pedig kiérdemelte az immár hagyománynak számító bordó barettsapkát.