Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lövészet a Khilagay bázis szomszédságában

Szöveg: MH PRT Szóvivő |  2011. szeptember 19. 8:16

Aligha hasonlítható az otthoni „nullaponti” lőtér dombjaihoz az afganisztáni Khilagay bázis mellett elterülő hatalmas terület: körülötte a homok, por fedte hatalmas hegyek, amit egykor még az orosz haderő is uralt. A lőtéren szeptember 11-én kezdődött meg a négy napra tervezett lövészet, mert egyszerre a teljes állomány nem vonulhatott ki. A MH Tartományi Újjáépítési Csoport törzsállománya közül csak azok voltak jelen az első lövészeti napon, akik a feladatuk során rendszeresen elhagyják a tábort. Nekik folyamatosan készen kell állniuk a fegyvereik szakszerű, pontos és gyors használatára.

1595924741
Az első napon a Force Protection század katonái vették birtokukba a lőteret. Ők azok, akik minden konvojban ott vannak, és biztosítják a menetet. Szerencséseknek mondhatják magukat, mert az elsők lehettek, akik modifikált AK gépkarabéllyal vannak felszerelve.

A hadműveleti területre való kiérkezés első és legfontosabb feladata volt a fegyverek és a hozzájuk tartozó optikák úgynevezett összelövése, finomra „hangolása", mégpedig nappal és éjszaka egyaránt. Erre szeptember 13–15. között került sor. Természetesen a lövészetből nem maradhattak ki a tűzszerészek sem.

A lövészetre kiosztott lőszermennyiség biztosította, hogy akinek nem a karabély a főfegyvere, az is megízlelhesse a saját fegyverét működés közben. Tették ezt többen is, mert aki itt van Afganisztánban, az bármikor kaphat biztosítási feladatot is.

Az egyéni fegyverek mellett az MRAP MAX Pro toronyfegyverei is sorra kerültek. A több mint 5 kilométer maximális lőtávolságú 12,7 mm-es géppuska (DSK) fegyverkezelői is gyakorolhatták lőkészségüket. Az irányzóknak az önálló célfelderítésben, célmegjelölésben és tűzbiztosításban kellett számot adniuk tudásukról.

A kontingens összességében jó eredménnyel zárta a négynapos lövészetet.
A fegyverkezelés és lőkészség fenntartása érdekében további lövészetek végrehajtása várható.

 
1595924741
 
1595924741