Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ludovika Zászlóalj: megkezdődött a rajparancsnokok felkészítése

Szöveg: Szendrei-Nagy Anita hadnagy | Fotó: Hohl Regina és a szerző felvételei |  2021. augusztus 11. 7:19

Az MH Ludovika Zászlóaljnál - a tisztavatásra történő felkészüléssel párhuzamosan - Leib Péter alezredes, zászlóaljparancsnok-helyettes irányításával megkezdődött a közeljövőben alapkiképzésre bevonulók rajparancsnokainak felkészítése.

20210810-lz-04

A képzés - dr. Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnökének iránymutatásai alapján - a tavaly levezetett kiképzés módszertani bemutatón alkalmazott oktatási technikák alapján zajlik.

A felkészítés első hetében - az általános módszertani ismeretek, valamint az alaki, harcászati és lőkiképzés mellett - jelentős szerepet kapott a testnevelés módszertana. Ennek során az akadálypályán való rutinos mozgást, a katonai közelharc alapjait és az általános testnevelést gyakorolták a leendő kiképzők. A reggeli foglalkozások részeként a katonai feladatok eredményes végrehajtásához szükséges mozgások helyes technikájának elsajátítása, ezek harcászati szituációkban történő alkalmazásához szükséges képességek - azaz futások, ugrások, természetes és mesterséges akadályok leküzdése - kialakítása, és a fizikai teljesítőképesség magasabb szintre emelése a legfontosabb cél.

A másodéves honvéd tisztjelöltek a háromhetes módszertani felkészítést követően - az MH Ludovika Zászlóaljnál, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál, az MH Altiszti Akadémián és a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél levezetendő alapkiképzéseik során - pályafutásuk alatt először próbálhatják ki magukat rajparancsnoki minőségben.