Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

M1 HadERŐ: testközelben a haderőfejlesztés

Ha kedd, akkor HadERŐ!

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Horváth Sztaniszláv archív felvétele |  2024. április 8. 12:58

Ikonikus helikopterek, lehengerlő pályafutás, motiváló életpálya. Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” műsorának április 9-ei adásában két ikonikus helikopter, egy klasszikus és egy csúcsmodern forgószárnyas tesztelésén „vehetünk részt”.

„A Magyar Honvédség Mi-24-es harci helikoptereinek elsődleges feladata a szárazföldi csapatok tűztámogatása. Ezen kívül más feladatokat is el kell látnia ennek a helikopternek: katasztrófavédelmiket, külső súllyal történő repülést, de részt vesznek tűzoltásban, és volt rá példa, hogy kutató-mentő szolgálatot is elláttak ezzel a típussal” – nyilatkozza a műsorban Makai Sándor alezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Harcihelikopter-zászlóaljának parancsnoka.

2023_Szolnok_H225M_HSZ_1

A hazánkban tavaly rendszerbe állított H225M típusú közepes szállító helikoptert – amely az integrált fedélzeti fegyverrendszernek köszönhetően bevethető lesz páncélozott harcjárművek ellen vagy a különleges erők támogatására is – Dobos Szabolcs főhadnagy, a helikopterdandár katonája jellemzi.

Az adásban Farkas Bertalan vadászpilóta, űrkutató, űrhajós is nyilatkozik, az első magyar, aki az űrben járt. Mint fogalmaz: 1972-től a Pápai Vadászrepülő Ezred pilótája volt, 1977-ben jött a lehetőség, miszerint a volt szocialista országok nem csak különböző berendezéseket küldenek a világűrbe, hanem űrhajósaik is szerepet vállalhatnak a programban.

A műsor utolsó blokkjában Kiró Szilvia Kinga hadnaggyal, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonájával ismerkedhetnek meg a nézők, aki 14 éves korában döntötte el, hogy édesapja nyomdokaiba lép és katonaként szolgálja a hazáját.

Ne feledjék! Minden kedden délelőtt, 11:33-kor „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” az M1-en! Tartsanak velünk!