Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magas ösztönszint, fegyelem, terhelhetőség

Kiképzésen a pápai és kecskeméti járőrkutyák

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Bognár Anita |  2024. március 16. 8:37

A járőrkutyák az állományba vételüktől kezdve egészen nyugdíjazásukig gyakorlatoznak. A mindennapi tréningen kívül az is fontos, hogy időnként idegen terepen, komfortzónájukból kimozdulva, más járőrkutyákkal együtt hajtsanak végre feladatokat, hiszen ilyen módon új szituációkban szereznek tapasztalatokat.

Éppen ezért az MH 47. Bázisrepülőtér és az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal tartott közös járőrkutya képzést március 12-én, Pápán.

20240312_Pápa_járőrkutya_képzés_BA (10)

„Ez a nagylétszámú képzés azért jó, mert a fiatalabb kutyáknak lehetőségük van arra, hogy a társításos módszerrel az idősebbektől új mozdulatokat tanuljanak. Ezenkívül kiváló a csapatmunka elsajátítására, hiszen meg kell tanulniuk egy másik, szintén magas ösztönszinten dolgozó kutya mellett is dolgozni. Ez egy nagyon fontos tulajdonság, ugyanis egy idegen kutya nem válthat ki belőlük elvonó ingert” – foglalta össze a foglalkozás lényegét a kiképzés vezetője, Forsthoffer Ákos főtörzsőrmester, az MH 47. Bázisrepülőtér rajparancsnoka.

A gyakorlaton egymásra épülő, komplex feladatok vártak a kutyákra. A csoportos munka során a segítő – különböző hanghatásokkal, támadást imitálva – felhergelte a kutyákat, ezzel elérte azt a kívánt ösztönszintet, ami a későbbi feladatok végrehajtásához szükséges volt. Az őrző-védő feladatban azt figyelték meg, hogy a kutyák mennyire tudnak összhangban dolgozni, később pedig párban egy bútorokból és matracból épített magaslaton fogták el a célszemélyt.

20240312_Pápa_járőrkutya_képzés_BA (8)

„A matrac besüpped a mancsuk alatt, ezért a betonhoz és füves talajhoz szokott kutyáknak nem minden esetben komfortos ilyen körülmények között dolgozni. A feladatból kiderül, hogy egy-egy kutyának mekkora a terhelhetősége, illetve milyen ösztönei vannak” – fogalmazott a főtörzsőrmester.

A szájkosaras munkákat követően a fogás következett. Itt a támadó magatartás miatt volt szükség arra, hogy a kutya fogással tartóztassa fel az ellenséges személyt. A kutyák számára ez a feladat nemcsak a gyakorlás miatt lényeges, hanem az egésznapos, magas ösztönszintjük kiteljesedése végett is fontos.

Forsthoffer Ákos főtörzsőrmestertől megtudtuk, hogy a kutyás járőrnek három alapvető tulajdonsággal kell rendelkeznie: szeresse a kutyákat, legyen kitartó és felelősségteljes. Ez elengedhetetlen, mivel a kutya és gazdája kapcsolata egyedülálló és már akkor elkezdődik, amikor a járőr kiválasztja a számára megfelelő, négylábú társat.