Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magas rangú iráni atomtudóst gyilkoltak meg Teherán közelében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. november 29. 11:43

Meggyilkoltak egy magas rangú iráni atomtudóst november 27-én, pénteken Teherán közelében – erősítette meg az iszlám köztársaság külügyminisztériuma. A tárca tájékoztatása szerint „terroristák” egy rajtaütés során meglőtték a testőreivel együtt az autójában ülő Mohszen Farizadét a fővárostól keletre fekvő Ab-Szard településen, egy másik járművet pedig felrobbantottak. A 63 éves férfi később belehalt a sebesülésébe. A helyi hatóságok arról számoltak be, hogy több támadóval is végeztek.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kijelentette, hogy Izraelnek valószínűleg köze van a merénylethez, bizonyítékokat azonban nem mutatott be. Hoszein Dehgan, az Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének számító Ali Hamenei ajatollah katonai tanácsadója is Izraelt vádolta meg a rajtaütés kitervelésével és elkövetésével, s ígéretet tett arra, hogy keményen le fognak csapni a felelősökre, akik „meg fogják bánni tetteiket”.

„A szövetségesük (Donald Trump amerikai elnök) politikai életének utolsó napjaiban a cionisták fokozni próbálják a nyomást Iránon, és kiterjedt háborút akarnak kirobbantani” – írta a Twitteren. A tudós az iráni Forradalmi Gárda tagja volt, a rakétagyártás szakértője, akit a nyugati országok az iráni nukleáris fegyver kifejlesztését célzó titkos program egyik vezetőjeként tartottak számon. A Farsz iráni hírügynökség szerint Mohszen Farizade régóta az izraeli titkosszolgálat célkeresztjében volt.

A történtek nyomán várhatóan tovább fog fokozódni a feszültség Irán és az Egyesült Államok között. 2010 óta több iráni atomtudóst is megöltek. Teherán az Egyesült Államokat és Izraelt vádolja a merényletek kitervelésével, aláhúzva, hogy ily módon akarják akadályozni az ország nukleáris programjának végrehajtását. Izrael hivatalosan nem felelt az iráni vádakra – jelentette a Háárec című újság honlapja pénteken.

Ugyanakkor a helyi média emlékeztet arra, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy sajtótájékoztatón két évvel ezelőtt felhívta a figyelmet Mohszen Farizade iráni atomtudósra, és azt mondta: „Ne feledjék ezt a nevet!”. Az iráni atomprogram atyjának számító Mohszen Farizade a lap értesülése szerint egy évvel ezelőtt túlélt egy ellene végrehajtott merényletkísérletet, és azóta bujkálva élt. Izraeli ismeretek szerint Mohszen Farizade 2003-ig az iráni nukleáris program alapját képező projektet vezette, majd nukleáris fejlesztéssel foglalkozott a teheráni védelmi minisztérium égisze alatt.