Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Magyar barátaink első osztályúak voltak!”

Katonai hagyományőrzők Lengyelországban

Szöveg: Silkur Kristóf tartalékos szakaszvezető - dr. Tóth Gergely őrnagy |  2022. július 12. 20:30

A Magyar Különleges Erők Hagyományőrző Egyesület meghívást kapott a krakkói Nemzeti Emlékezet Intézetétől az idei évi „Múzeumok éjszakája” nevű rendezvényre. Az eredetileg 2020-ra tervezett programot a járvány miatt csak most valósították meg, de az akkori kerek évfordulóhoz kötődve az 1920-as lengyel-bolsevik háború bemutatása volt a fő cél. Az egyesület - együttműködve a Honvéd Kerékpáros és Hagyományőrző Egyesülettel - azt a feladatot kapta, hogy bemutassa az 1918 és 1921 közötti magyarországi eseményeket.

lmnyit

A rendezvényt megelőzően az egyesület tagjai alapos kutatásba kezdtek, így a különböző írott és fényképészeti forrásoknak köszönhetően korhűen tudták szemléltetni a fenti korszakot. A látogatók megismerkedhettek az 1918 novemberében kikiáltott Magyar Népköztársaság alatt harcoló Székely Hadosztály katonájával, a Magyar Tanácsköztársaság vöröskatonájával, a Nemzeti Hadseregben szolgáló frontharcossal, továbbá a Rongyos Gárda felkelőjével is. A Nemzeti Emlékezet Intézetébe látogatók számára furcsán hangzó magyar vezényszavak és a különböző hadseregek némileg eklektikus egyenruhái rendkívül imponálók voltak. Nem csupán lengyelek, hanem számos ukrán és más országból érkező látogató is nagy érdeklődéssel fordult a magyar hagyományőrzőkhöz, hogy behatóbban is megismerhessék a magyar történelem fordulatos korszakát.

lm2

A magyar interbellum időszakának bemutatása mellett természetesen a lengyel csapatok is megjelenítették az 1918 és 1921 közötti hadseregüket. Bemutatták továbbá a Nemzeti Emlékezet Intézet által készített; „Gra Szyfrów” (Kódfejtők játéka) nevű videójátékot, ami az 1920-as háborúban játszódik. A játékosnak számos érdekes feladatot kell megoldania, miközben interaktív módon szerezhet ismereteket a lengyel kódfejtők tevékenységéről, akik nagyban hozzájárultak a „visztulai csodához” és Lengyelország győzelméhez a bolsevikokkal vívott háborúban.

A rendezvény végén az intézet munkatársai elégedetten búcsúztak a magyar résztvevőktől és a lengyel hagyományőrző csapatoktól is, bízva a mielőbbi találkozásban. Külön öröm volt, hogy a hagyományőrző egyesület tagjai másnap azt a visszajelzést kapták a korhű és szakmailag magas színvonalú megjelenésükre, hogy: „magyar barátaink első osztályúak voltak”.