Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Kultúra Napján kaptak elismerést

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba, Szabó Lajos zászlós |  2022. február 5. 7:05

Két újabb díjjal - a Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatával, valamint a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar tevékenységét elismerő oklevéllel - bővült az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezredhez köthető kitüntetések sora. Az elismeréseket a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban megrendezett központi ünnepségen vehették át.

LALA8053

A Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatával elismert Páliné Perendi Ildikó honvédelmi alkalmazott múzeumpedagógusként dolgozik a székesfehérvári alakulatánál, több évtizedes munkájával otthagyta „kézjegyét” a Helyőrségtörténeti Emlékgyűjteményben.

„Nagy megtiszteltetés volt számomra, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Tagozata elismerésre javasolt a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Pozitív visszajelzés számomra, amikor megélem azt, hogy értékelik a munkám, figyelnek rám” – mondta Ildikó, akinek munkakörét elsősorban a gyermek és ifjúsági korosztály körében végzett fejlesztő, támogató tevékenység tölti ki, de emellett tárlatvezetéssel, múzeumpedagógiával és sok más szervezési feladattal is foglalkozik.

Ildikó közel 14 éve dolgozik a Magyar Honvédségnél. Tudja, mekkora felelősséggel és elkötelezettséggel jár a katonák világa. A honvédség munkáját a fiatalok számára nyújtott honvédelmi ismeretek közvetítésével igyekszik segíteni, hiszen fontosnak tartja, hogy a gyermekek már iskolás korukban megismerjék, elsajátítsák a hazafias tudatot. Szervetőkészségét dicséri a Honvéd Hagyományőrző Egyesület nyári hagyományőrző tábora, de nyílt történelemórákat és történelmi versenyeket is szervezett már. Tárlatvezetésein pedig úgy tapasztalja, hogy az iskolás korosztályt érdeklik a történelmi eseményeket igazoló leírások és a kiállított műtárgyak is.

LALA8083

„Mindig nagy öröm, ha valakinek elismerik a munkáját. Különösen így van, amikor egy igazán emblematikus ünnep, mint a Magyar Kultúra Napja alkalmából történik mindez” – mondta Ruff Tamás őrnagy. A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar karmestere szerint a Magyar Kultúra Napja alkalmából átvehetett díj azért is kiemelten fontos, mivel dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az adományozó, aki folyamatosan figyelemmel kíséri munkájukat és akitől nem először vehettek át elismerést. Az sem mellékes, hogy egy civil szervezet, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület terjesztette fel az elismerésre zenekart, ami jól jelzi a civil társadalom és Magyar Honvédség kapcsolatának erősödését.

Ruff Tamás őrnagyot másfél évtizede ismeri a város közönsége színházi karmesterként, 2021 tavaszától pedig az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatójaként is dolgozik.  Büszkeséggel tölti el, hogy a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekart hatékonyan közelítette a város több kulturális intézményéhez. Több alkalommal is szerepeltek a Vörösmarty Színház műsorra tűzött darabjaiban. Eleddig 25 ezer néző élvezhette ezeket az előadásokat, minduntalan vastapssal ,,jutalmazva” munkájukat.

„Tavaly kezdtem meg katonai szolgálatom harmadik évtizedét. Büszke vagyok arra, hogy tagja lehetek a Magyar Honvédségnek, azon belül a katonazenészek igazán különleges, szűk családjának” – mondta.

IMG_2979a
_CSL3094