Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar miniszterelnök a lengyelek emlékezetében

Szöveg: Várkonyi Melinda őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. augusztus 16. 11:12

Magyarország egykori miniszterelnöke, gróf Teleki Pál emlékművét avatták fel Krakkóban, a Kis-lengyelországi Vajdasági Könyvtár kertjében, augusztus 14-én.

krakko emlekmu (1)

A nagy társadalmi érdeklődést kiváltott eseményen Jerzy Giza, a Harc és Mártíromság Emlékezete Bizottság, IPN krakkói kirendeltségének igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A rendezvényen tiszteletét tette Witold Kozlowski, a Kis-lengyelországi Vajdaság marsallja, prof. Jan Tadeusz Duda, a Kis-lengyelországi Vajdasági Tanács elnöke, dr. Gelencsér Tibor krakkói főkonzul és Karol Biernacki, a szegedi lengyel tiszteletbeli konzul.

Az ünnepségen - mások mellett - beszédet mondott dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, aki köszönetét fejezte ki  krakkói Teleki Pál Emlékmű Társadalmi Bizottságának és a Vajdasági Közkönyvtárnak, hogy az egykori magyar miniszterelnök emlékére köztéri szobrot állítottak.

krakko emlekmu (3)

Kovács Vilmos ezredes felelevenítette azt a két történelmi eseményt is, amelyek nemcsak Lengyelország, hanem egész Európa érdekét szolgálták. „Két olyan válságos időszakban, amikor Lengyelországnak, a lengyel népnek – talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a túlélés érdekében – külső segítségre volt szüksége, akkor Magyarország nem maradt tétlen, és segítséget nyújtott a bajban. A lengyel nép életében ezt a két kritikus pillanatot az 1920-as lengyel-bolsevik háború, és az 1939-es német és szovjet támadás okozta. Az élet úgy hozta, hogy mindkét alkalommal Magyarország miniszterelnökét Teleki Pálnak hívták”- mindta.

Az ezredes hangsúlyozta: Teleki Pál személye fontos kapocs a két nemzet történelmében. „A lengyel nép irányából megnyilvánuló hála nem pusztán egy gesztus. Ennek a két nemzetnek a sorsa a múltban több alkalommal is összefonódott. Amikor ezekre a pillanatokra közösen emlékezünk, az nem csupán a kölcsönös tisztelet és megbecsülés megnyilvánulása, hanem kiváló alap arra, hogy közös értékeink mentén ez a két nemzet a jövőben is egymással szorosan együttműködve haladjon tovább céljaink felé. Ennek az útnak egy méltóságteljes állomása, hogy ma itt Krakkóban felavathatjuk Teleki Pál szobrát”- fogalmazott a parancsnok.

krakko emlekmu (2)

Az emlékmű leleplezését követően a vendégek koszorúkat helyeztek el a szobor talpazatánál. Az ünnepséget megtisztelte a Nowy Sacz-i Határőrség Zenekara, akik a magyar és a lengyel himnuszt is eljátszották.

A Teleki grófot ábrázoló szobrot 2020. november 4 -én állították fel Krakkóban, de a koronavírus-járvány miatt az emlékmű hivatalos leleplezésére nem kerülhetett sor. A prof. Stefan Dousa, lengyel szobrászművész által készült alkotás környezete a további tervek szerint zöld terasszá alakul majd, méltó helyet teremtve az egykori magyar miniszterelnök előtt tisztelgőknek.

krakko emlekmu (4)
krakko emlekmu (5)
krakko emlekmu (6)