Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország működőképességét meg kell őrizni

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Rácz Tünde |  2020. december 30. 14:03

Átvették megbízóleveleiket azok a kórházparancsnokok és kórházsegédek, akik 2021. január 1-jei hatállyal kezdik meg szolgálatukat a kijelölt egészségügyi intézményekben.

20201230-korhazpk-valtas (7)

A Budapesten, a Rendőrségi Igazgatási Központ Auditóriumában december 30-án, szerdán tartott eseményen dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese úgy fogalmazott: a koronavírus hazai megjelenésekor senki nem számított ennyire elhúzódó veszélyhelyzetre. „Tudtuk, hogy valami új érkezik az életünkbe, ami mindent megváltoztat. Éreztük, hogy ez valami más, ez egy nem látható ellenség, amely minden korosztályt érint. Ez teljesen új eljárásmódot követelt meg Magyarországtól és a Magyar Honvédségtől. Ekkor született meg a döntés, hogy a kórházak működőképességének megóvása érdekében kórházparancsnokokat és logisztikusokat biztosítsunk az intézményekben, hogy megmaradjon a működőképesség, legyen bizalom és lássák az állampolgárok, hogy a Magyar Honvédség nemcsak a határokon védi az országot, hanem mindenütt” – mondta.

Böröndi Gábor altábornagy hangsúlyozta: a járványhelyzettel összefüggésben jelenleg több mint 3700 katona teljesít szolgálatot, akik a határszakaszokon, a kórházakban, valamint a korridor feladatokban vesznek részt, de segédápolóként is helyt állnak különböző intézményekben. „Az első hullám sikeres leküzdésében a kórházparancsnoki rendszernek komoly felelőssége volt. Minket nem erre képeztek ki, nem erre tartottak, de képesek vagyunk ezt is végrehajtani. Magyarország működőképességét meg kell őrizni, ennek egyik letéteményese a rendőrség és a Magyar Honvédség. Azért dolgozunk, hogy ez a maszk, jövő ilyenkorra ne legyen rajtunk. Mikor vagyunk sikeresek? Ha ezt a helyzetet közösen leküzdöttük” – tette hozzá a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.

20201230-korhazpk-valtas (10)

„Rendkívül felelősségteljes feladatot kaptunk Magyarország miniszterelnökétől, amikor egy nap alatt kellett felállítanunk azt a kórházparancsnoki rendszert, amire eddig nem volt példa” – emlékeztetett dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, országos kórházfőparancsnok, aki hozzátette azt is: nem titok, hogy számtalan tévhit és félelem övezte a rendőrök és katonák érkezését a kórházakba. „Az egészségügyi ellátórendszer egy szűk, zárt rendszer, amelybe mi idegenként érkeztünk, az idő folyamán ez a megítélés megváltozott. Sorba érkeztek hozzám azok a reklamáló levelek, amelyek arról szóltak, akadályozzam meg azt, hogy az önök váltása megtörténjen, mert szeretnének önökkel együtt dolgozni a jövőben is. Ez a legnagyobb értékmérője az önök munkájának” – fogalmazott a vezérőrnagy.

Halmosi Zsolt megköszönte valamennyi korábbi kórházparancsnoknak és kórházlogisztikusnak, hogy a járványügyi veszélyhelyzet és a járványügyi készültség idején magas színvonalon hajtották végre feladataikat. Mint mondta: „önök voltak azok, akik gondoskodtak arról, hogy a védekezéshez szükséges eszközök és a döntéshozatalhoz szükséges adatok rendelkezésre álljanak, valamint közel negyvenezer ellenőrzéssel érvényt szereztek a járványügyi védekezés szabályainak.”

20201230-korhazpk-valtas (4)

A rendezvényen elismerést kaptak azok a leköszönő kórházparancsnokok és kórházsegédek is, akik az egészségügyi készlet állagának megóvására érdekében kimagasló munkát végeztek.