Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország támogatja Georgia euro-atlanti integrációs törekvéseit

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2020. szeptember 25. 21:23

Hazánk kiáll Georgia területi integritása és szuverenitása mellett, valamint támogatja az ország euro-atlanti integrációs törekvéseit – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter két napos georgiai látogatásán, ahol megbeszélést folytatott Irakli Garibashvili georgiai védelmi miniszterrel.

20200925-miniszter-georgia  (1)

A magyar tárcavezető a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy Georgia Magyarország és a NATO kiemelt partnere a dél-kaukázusi régióban. Hangsúlyozta, hogy országunk kiáll Georgia területi integritása és szuverenitása mellett, valamint támogatja az ország euro-atlanti integrációs törekvéseit.

Benkő Tibor kiemelte azt is, hogy Magyarország e téren közvetlen támogatást is nyújt Georgiának, de emellett hozzájárulóként támogatja azokat a NATO, EU és V4 programokat is, amelyek elősegítik a csatlakozási folyamatot. Egyben leszögezte, hogy minden támogatási formának a georgiai igényeken kell alapulnia, ezért ez a kérdés is napirendre került a védelmi miniszterek tbiliszi találkozóján.

A tárcavezető szerint Georgia kitartó és következetes erőfeszítései a NATO válságkezelési műveleteihez, a Szövetség által nagyra értékelt, egyben elismert hozzájárulás. Hozzátette: annak ellenére, hogy Georgia még nem tagja a Szövetségnek, lényegében úgy teljesít, mint egy tagország.

A honvédelmi tárca vezetője továbbá elismerően szólt a jelentős georgiai hozzájárulásról a NATO afganisztáni Eltökélt Támogatás Műveletben, amely Afganisztánban hozzájárul a nemzetközi béke és stabilitás elősegítéséhez, egyben támogatja azt a kitűzött magyar célt is, hogy az illegális migrációt azokon a válságterületeken kezeljük, ahol annak kiváltó okai keletkeznek.

20200925-miniszter-georgia  (4)

A tárgyalás során Magyarország felajánlotta a NATO interoperabilitás fejlesztésével kapcsolatos tapasztalatai átadását és a georgiai törekvések támogatását. Benkő Tibor elmondta, hogy a magyar hozzájárulás az ország NATO együttműködési képességének pénzbeni céltámogatását, magyarországi idegennyelvi képzést és szakértők biztosítását is tartalmazza.

A tárgyaláson szóba került a budapesti székhelyű NATO Katonai Egészségügyi Kiválósági Központ is, amely a koronavírus-járvány során is központi szerepet játszott a NATO pandémiás intézkedéseinek előkészítésében. A járvánnyal kapcsolatosan Benkő Tibor a támogatásáról biztosította georgiai partnerét, miszerint a vírus elleni küzdelemben is számíthatnak Magyarországra. Hozzátette: szolidaritásunk jeleként Magyarország jelentős mennyiségű, a koronavírus elleni védekezéshez szükséges gyógyszeralapanyag exportálását engedélyezte Georgia részére.

Georgia védelmi minisztere, Irakli Garibashvili a találkozó során kiemelte a magyar szerepvállalás fontosságát az Európai Unió Megfigyelő Missziójában (EUMM) és megköszönte, hogy Magyarország támogatja a NATO-Georgia együttműködést.

20200925-miniszter-georgia  (14)

Giorgi Gakharia, Georgia miniszterelnöke szeptember 25-én, pénteken udvariassági látogatáson fogadta Benkő Tibort. A találkozón szó esett a térség biztonsági helyzetéről, valamint a két ország közötti együttműködés további lehetőségeiről. A honvédelmi miniszter megtekintette a NATO által támogatott georgiai kiképzőközpontot (Joint Training and Edcuation Center), majd látogatást tett az EUMM parancsnokságán is, ahol találkozott az ott szolgáló magyar katonákkal és rendőrökkel, akiktől tájékoztatást kapott a misszió tevékenységéről és feladatairól.

GALÉRIA

×