Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországon az utolsó előtti Airbus

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Rácz Tünde |  2021. november 23. 17:35

Már-már rutinszerű jelenet zajlott le november 23-án, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison: egy újabb H145M típusú helikopter érkezett Németországból, az Airbus donauwörthi bázisáról.

RT1_5154

A „06” -os oldalszámú H145-ös helikoptert és német személyzetét Csillak Roland alezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Repülő Műszaki Zászlóalj parancsnokafogadta. Bár a forgószárnyas már magyar színekben lépte át a határt, hivatalos átadás-átvételéig ideiglenes német lajstrommal és engedélyekkel, valamint az Airbus gyár saját pilótáival tette meg a Németország és hazánk közötti útvonalat.

Noha a húsz gépes flotta utolsó előttijeként érkezett, a „hatos” valójában az első Magyarországnak szánt helikopterek között volt, hazatérésére mindössze azért kellett november végéig várni, mert a magyar hajózók és műszaki katonák típusképzése és felkészítése két saját forgószárnyasunkon zajlott. A külhoni kiképzések befejeződésével azonban az utolsó két helikopter is megkezdheti szolgálatát a Magyar Honvédség kötelékében.

RT1_5274

Az utolsó – még Németországban tartózkodó – H145M típusú, többfeladatú könnyű helikopter várhatóan decemberben tűnik fel a magyar égbolton, teljessé téve a típus alkotta húsz gépes köteléket.

Kapcsolódó cikkek
H145M

Forgószárnyas sikersztori

2021. november 7. 7:18