Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maléter Pál emléke előtt tisztelegtek

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Nagy Gábor |  2021. november 3. 17:02

„Maléter Pálra emlékezünk ma. Arra a tehetséges katonára és jó hazafira, aki Tökölre érkezése után már soha többé nem lett szabad ember” – emelte ki Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából, a honvédelmi tárca és Tököl Város Önkormányzata által szervezett Maléter Pál emlékünnepségen tartott beszédében, Tökölön, november 3-án, szerdán.

Malétár_Pál_megemlékezés (1)

Szabó István honvédelmi államtitkár azt is elmondta: hatvanöt évvel ezelőtt, 1956. október 28-án, a szovjet különleges hadtest parancsnoksága és politikai osztálya a tököli katonai repülőtéren rendezte be a főhadiszállását. „Hozzájuk jött tárgyalni november 3-án egy magas, jó kiállású katonatiszt, Maléter Pál, akit november 2-án, Nagy Imre miniszterelnök, vezérőrnagyi rangban, honvédelmi miniszterré nevezett ki. A miniszterelnök utasítására megkezdte a szovjet csapatok kivonásáról szóló tárgyalások előkészítését. A 39 éves Maléter boldog, szerelmes magánemberként, ambiciózus katonatisztként, elkötelezett miniszterként érkezett ide, Tökölre. Egyenes tartása, nyílt tekintete tiszteletet ébresztett. Szándékai tiszták és nemesek voltak. Hitte, hogy az adott szóban bízni lehet. Hitte, hogy több ártatlan áldozat nem eshet” – emlékezett a honvédelmi államtitkár posztumusz vezérezredesre, akit a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés bűntette vádjával halálra ítéltek, majd 1958. június 16-án felakasztottak.

Malétár_Pál_megemlékezés (5)

Hoffman Pál, Tököl polgármestere beszédében úgy fogalmazott: Maléter Pál hitt abban, hogy a függetlenség tárgyalások útján is elérhető.

A Maléter-kopjafánál Pelsőczy László színművész, a tököli Sváb Hagyományőrző Énekegyüttes, valamint a Szárny-nyitogató Alapfokú Művészeti Iskola és a Weöres Sándor Iskola tanulóinak ünnepi műsorával emlékeztek az egykori honvédelmi miniszterre.

Ezt követően koszorúzással tisztelegtek a posztumusz vezérezredes emléke előtt. A megemlékezés Malter Pál szobránál folytatódott, ahol Szabó István honvédelmi államtitkár és Hoffman Pál polgármester koszorút helyezett el.