Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhunyt bajtársak emlékére

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 3. 16:47

A Kiskunfélegyháza helyőrségben valaha szolgált, elhuny katonatársaik emlékére állított kopjafát a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület kollektívája a város Felső temetőjében november 2-án, kedden.

xIMG_3443 ELNÖK

Kopjafa állításával tisztelegtek elhunyt katonatársaik emléke előtt a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület tagjai és az egykori katonaváros polgárai a halottak napján. A megjelenteket Szikora István nyugállományú őrnagy köszöntötte, majd Hideg István nyugállományú őrnagy, az egyesület elnöke megemlékező beszédében kiemelte: „Bár Kiskunfélegyházán több emlékmű is felidézi a harcokban, az ország védelméért elesett katonák hősiességét, de az idő előrehaladtával, természetes körülmények közt elhunyt egykori kollégák és barátok emléke előtt, eddig nem volt lehetőség közösen fejet hajtani. Az esküjük szellemében, életük végéig a hazájukat szolgáló bajtársak életútját idézi ez a kopjafa, akik a haza iránti elkötelezettségükkel kiérdemelték, hogy évente legalább egyszer, a halottak napján, katonáként is megemlékezünk róluk – nyugodjanak akár az ország bármely pontján.”

A Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület és a város önkormányzata védnökséget vállalt az emlékhely felett. A nyugállományú katonák pedig megfogadták, hogy minden alkalommal, amikor egy-egy bajtársuk haláláról értesülnek, a kopjafára gyászszalagot tűznek. A pár napja elhunyt Varga Ferenc nyugállományú százados tiszteletére már az avatás napján fekete szalagot kötött az emlékműre Paragi Lajos nyugállományú százados.

xIMG_3531 GYÁSZSZALAG KÖTÉS

A kopjafát két katonaözvegy, Kiss Lászlóné nyugállományú főhadnagy és Tóth Lászlóné nyugállományú zászlós leplezték le, majd az egyesület legidősebb tagja, a 91 esztendős Bódi Jánosné, Bódi János ezredes özvegye nemzetiszínű szalaggal tisztelgett az elhunyt katonák emléke előtt.

Hajagos Gyula, római katolikus plébános áldását követően a résztvevők megkoszorúzták az emlékhelyet. A katonai tiszteletadással végrehajtott tiszteletadáson mások mellett részt vett Vilner Péter nyugállományú ezredes és Sztanó Zsuzsa nyugállományú őrnagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnökhelyettesei, Gáldonyi Sándor őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője, valamint Csányi József Kiskunfélegyháza polgármestere és Balla László alpolgármester. Közreműködött: az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekara, vezényelt Gömöri Balázs őrnagy.

xIMG_3517

A kocsányos tölgyből készült kopjafa Ambrus Aladár budapesti mester alkotása, az emléktáblát Bozóki István kiskunfélegyházi kőfaragó készítette. Az emlékhely kialakítását a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Kulturális Egyesület támogatta.

* * *

A halottak napja alkalmából Gáldonyi Sándor őrnagy a kiskunfélegyházi Felső temetőben nyugvó katonák előtt is tisztelgett. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság munkatársai képviseletében Rácz Lajos ezredes és Palatinusz András százados sírján helyezte el a megemlékezés virágait.