Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerb-magyar vezérkarfőnöki találkozó Belgrádban

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága |  2021. november 3. 15:31

Kétnapos vezérkarfőnöki találkozón vett részt Szerbiában dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka. A megbeszélések során a térség aktuális biztonsági helyzete mellett a KFOR magyar parancsnoki feladatairól, valamint a koronavírus-járványról és a migrációs válságról is tárgyaltak a felek.

plenáris

Milan Mojsilović vezérezredessel, a szerb vezérkarfőnökkel folytatott plenáris tárgyaláson a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta, hogy Magyarország határozottan támogatja Szerbia Euro-Atlanti integrációját. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy kifejtette, hogy a régió számára az Euro-Atlanti térséghez való közeledés jelenthet tartós megoldást, mely hosszútávon garantálhatja a Nyugat-Balkán stabilitását és biztonságát.

A csatlakozási folyamat felgyorsítása az Európai Unió és a NATO számára is garanciát jelenthet arra, hogy a balkáni országok képesek legyenek megállítani az Európa felé irányuló migránshullámokat. A parancsnok hozzátette: a Nyugat-Balkánon nincs tartós béke a Belgrád–Pristina párbeszéd sikere nélkül. A Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálása tekintetében Magyarország számára minden olyan megoldás - amely mindkét fél számára kompromisszumra épül - elfogadható.

csoportkép

Nagyon fontos a KFOR és az EUFOR szerepe a régió biztonságának fenntartásában, Magyarország ezért több mint 400 fővel van jelen a koszovói NATO misszióban, Boszniában pedig 167 katonával az EUFOR ALTHEA műveletben. Kijelenthető, hogy a nemzetközi műveletekben részt vevő magyar katonáink közel kétharmada a balkáni térségben teljesít szolgálatot. Ennek megfelelően a NATO és regionális partnereink nagyra értékelték több évtizedes hozzájárulásunkat a nyugat-balkáni nemzetközi békefenntartó erőfeszítésekhez, így idén hazánknak lehetősége nyílt arra, hogy egy éven keresztül magyar tábornok töltse be a KFOR parancsnoki beosztását. A térség iránti elkötelezettségünket jól példázza, hogy október 15-től Kajári Ferenc vezérőrnagy látja el a KFOR parancsnoki teendőket.

A tárgyalás további részében egységes álláspont alakult ki azzal kapcsolatban, hogy az illegális migráció és a koronavírus-járvány ismét rávilágított a nyugat-balkáni országok és az Európai Unió közötti kölcsönös függésre. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy szerint Szerbiának kulcsszerepe van a nyugat-balkáni béke és biztonság megőrzésében, ami Magyarország és Európa számára is kiemelten fontos. Az Európára nehezedő migrációs nyomás elkerülhetetlenül nőni fog, azonban ezzel kapcsolatban a magyar álláspont változatlan: legfontosabb feladat Magyarország határainak védelme, ezáltal a schengeni határok védelme is. Magyarország schengeni határainak időben történő lezárása nagyban hozzájárult a COVID-19 világjárvány további terjedésének megakadályozásához, továbbá maszkokat, védőruhákat, PCR-teszteket, lélegeztetőgépeket, betegmonitorokat és több százezer oltóanyagot adományoztunk a régió országainak a sikeres védekezés elősegítése érdekében.

védelmi miniszter 1

A Magyar Honvédség parancsnokát a szerbiai látogatás második napján udvariassági találkozón fogadta dr. Nebojsa Stefanovic védelmi miniszter, valamint megbeszéléseket folytatott Magyarország szerbiai nagykövetével, dr. Pintér Attilával is. A Magyar Honvédség parancsnoka a tárgyalásokat követően csapatlátogatáson vett részt a 72. különleges műveleti dandárnál, Pancsován.