Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködésben Európa biztonságáért

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. november 3. 12:24

Magyarországon tett látogatást november 3-án Barre R. Seguin amerikai nyugállományú vezérőrnagy, a George C. Marshall Európai Biztonsági Tanulmányok Központ igazgatója, aki találkozott és egyeztetett a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Honvédség Parancsnoksága vezetőivel.

LALA5798

A George C. Marshall Központ egy nemzetközileg is elismert biztonsági és védelmi tanulmányokkal foglalkozó intézet, amit amerikai-német együttműködés eredményeként 1993-ban hoztak létre. A szervezet regionális és transznacionális biztonsági kérdésekkel foglalkozik, miközben fenntartja a biztonságpolitikai szakemberekből álló kiterjedt hálózatát. A központ Németországban működik és immár több mint százötven országgal áll kapcsolatban; a nemzetek összesen csaknem 15 ezer főt delegáltak már a szervezet képzéseire, programjaira. Idei adatok szerint a Marshall Központ programjain végzettek között van tizenhét miniszter, tizennyolc miniszterhelyettes, tíz vezérkari főnök, százötvenegy nagykövet és negyvenöt parlamenti képviselő. Hazánk 2008 óta delegál résztvevőket a szervezet képzéseire, mára már több mint kétszáz magyar vett részt az intézet különböző programjain, s eddig 93-an végeztek tanulmányokat a központban.

LALA5819

Budapesti látogatásán Barre R. Seguin nyugállományú vezérőrnagy, az intézmény igazgatója előbb Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkárával, majd Sándor Zsolt vezérőrnaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettesével találkozott a tárca Balaton utcai objektumában. A kölcsönös eszmecserék során a felek felvetették az együttműködés, illetve a magyar részvétel további lehetőségeit.