Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi űrhajóskongresszus zajlik a héten Budapesten

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: MTI |  2021. november 3. 10:35

Harmincöt év után ismét Magyarország ad otthon a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association of Space Explorers – ASE) Kongresszusának november 1-5 között. A jeles alkalomból több tucat, már a világűrt is megjárt asztronauta érkezett a budapesti programokra Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok – az első magyar űrhajós - meghívására.

Űrhajós_MTI_1_Nemzetközi űrhajóskongresszus _háttér (2)

A harmincnyolc ország mintegy négyszáz űrhajósát tömörítő szervezet célja, az űrtudomány és az űrkutatás népszerűsítése kiképzett, a világűrt is megjárt szakemberek segítségével, kiemelten a természettudományi területen tanuló egyetemi hallgatók, középiskolai diákok és a szektor iránt érdeklődők körében.

A 2020-ra tervezett kongresszus rendezési jogát hazánk már korábban elnyerte, az eseményre azonban a koronavírus-járvány miatt nem került sor. Magyarország egyébként nem először házigazdája a rendezvénynek: 1986-ban, a második kongresszusnak is a magyar főváros adott otthont, az azóta eltelt időszakban - többek között - Mexikóváros, Rijád, Berlin, Washington, Peking, Moszkva, Tokió és Bécs is helyszíne volt a találkozónak.

Űrhajós_MTI_1_Nemzetközi űrhajóskongresszus _háttér (1)

Az idén 33. alkalommal megrendezett esemény több okból is fontos hazánk számára, hiszen presztízsértéke mellett az űrkutatás hazai népszerűsítése és az abban résztvevő egyetemek, kutatóintézetek és vállalkozások szempontjából is jelentős lépésnek minősül. Magyarország több mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik az űrhajósok űrbéli sugárterhelésének vizsgálatában, az elmúlt időszakban több hazai fejlesztésű űrtechnikai eszköz is munkába állt: ilyen eszközök a Budapesti Műszaki Egyetem zsebműholdjai - SMOG-1, Masat-1 és a SMOG-P - mellett például a Nemzetközi Űrállomást is megjárt Pille és TRITEL dózismérő rendszer is.

A kongresszusra érkező, várhatóan mintegy félszáz űrhajós a hét folyamán szakmai és ismeretterjesztő programokon vesz részt.

Űrhajós_MTI_1_Nemzetközi űrhajóskongresszus _háttér (3)
Kapcsolódó cikkek
űrhajósok_index

Űrhajósok emlékezete

2021. november 1. 18:33

űrhajós_kongresszus_vacsora (4)

Űrhajósokat köszöntöttek

2021. november 3. 10:32