Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

űrkutatás

ur1

Együttműködés a láthatáron?

2023. március 18. 16:20

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztossal tárgyalt dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar megbízott dékánja, prof. dr. Kovács László dandártábornok, egyetemi tanár és dr. Tircsi Hajnal ezredes, fejlesztési osztályvezető. A megbeszélés témája az volt, hogy a két szervezet miként tudna együttműködni a képzés, a kutatás, a fejlesztés és az innováció területén.

radiotechnika_napja_cover

A rádiótechnikai fegyvernem napja

2023. február 6. 9:35

Hazánkban február 6-án ünnepeljük a rádiótechnika fegyvernem napját és e napot tekintjük a magyar űrkutatás kezdetének is.

gripen

Gripenekkel tesztelték az űrhajós jelölteket

2023. január 5. 9:07

Legutóbb a kecskeméti repülőbázison - új nevén az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál - Gripenekkel végzett tesztrepüléseken vizsgálták, hogy milyen hatással van a Hunor-program űrhajósjelöltjeire a különböző irányú, mértékű és időtartamú gyorsulás (G-terhelés) – írta az Index hírportál, január 4-én, szerdán.

astronomy-gd356e02c9_1920

Világűrpolitikai tanácsadó szakirányú továbbképzés indul az NKE-n

2022. augusztus 14. 15:42

A UniSpace program keretében Világűrpolitikai tanácsadó képzést indít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). A 2022/2023-as tanévben induló szakirányú továbbképzésen az űrtudomány és űrtechnológia alapjait, az űrélettant és táplálkozást, valamint a nemzetközi jog és az űrgazdaság alapjait is elsajátíthatják a hallgatók. A képzésre BA vagy BSC diplomával szeptember 2-ig lehet jelentkezni, a felvételi beszélgetésekre várhatóan szeptember 7-9. között kerül sor.

IMG_9549

„Űrpolitika egy új űrkorszak hajnalán”

2021. december 14. 15:44

„Űrpolitika egy új űrkorszak hajnalán” címmel rendezett workshop-ot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Világűr Társadalomtudományi Kutatóműhelye (VTKM) és az Amerikai Kutatóintézet (AKI) december 13-án, hétfőn.

Tiffany N. Rivera 1

A világűr stratégiai jelentőségéről tartott előadást az amerikai légierő alezredese a HHK-n

2021. december 5. 8:19

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon tartott előadást Tiffany N. Rivera, az amerikai légierő alezredese, az Amerikai Egyesült Államok budapesti Védelmi Együttműködési Hivatalának (Office of Defense Cooperation – ODC) helyettes vezetője.

IMG_8422

Katona- és polgári élet az űrállomásokon

2021. november 13. 16:40

Az űrállomások polgári és katonai felhasználásáról tartott előadást Óvári Gyula nyugállományú ezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság Kiss Károly Hadtudományi Klubjának „Mindenki hadtudománya” elnevezésű előadássorozatának részeként Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, november 11-én, csütörtökön.

hideghaboru- holdra szallas

A hidegháború legforróbb pillanatai

2021. november 6. 15:17

Az 1947 és 1991 közötti időszakot, a két szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió folyamatos rivalizálását hidegháborúnak hívjuk. A sok nemzetközi feszültséggel járó korszak eseményei közül válogattuk most ki néhányat, amit akár a „legforróbb” jelzővel is lehetne illetni.

jobb alsó 1 soros másolata másolata másolata

Kecskemétre látogattak az űrhajósok

2021. november 4. 8:17

November első hetében a világ űrhajósai érkeztek hazánkba, hogy részt vegyenek szövetségük magyarországi kongresszusán.

Űrhajós_MTI_nyitó

Nemzetközi űrhajóskongresszus zajlik a héten Budapesten

2021. november 3. 10:35

Harmincöt év után ismét Magyarország ad otthon a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association of Space Explorers – ASE) Kongresszusának november 1-5 között. A jeles alkalomból több tucat, már a világűrt is megjárt asztronauta érkezett a budapesti programokra Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok – az első magyar űrhajós - meghívására.