Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szükség van rátok, ti vagytok a jövő

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Rácz Tünde |  2023. november 26. 7:46

A ti korosztályotok az, amely tisztában van az űrtevékenység jelentőségével a XXI. században – hangsúlyozta Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos az országos CanSat verseny keretén belül szervezett „Nagy Találkozón” november 25-én, a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumban.

A CanSat egy a középiskolások részére szervezett, az űripart bemutató és népszerűsítő verseny, amelyet az Európai Űrügynökség hirdet meg minden évben azzal a céllal, hogy a diákok megtapasztalhassák, milyen érzés részt venni egy valódi űr-projektben. A műholdépítő verseny magyar fordulójára a szervezők október 8-ig várták a középiskolás diákok jelentkezését, majd a verseny első mérföldkövének számító előzetes tervfelülvizsgálatot követően, a mai „Nagy Találkozón” a résztvevők nemcsak szakértőktől hallhattak hasznos információkat, de a zsűri tagjainak jóvoltából – valódi műholdak bemutatásával – „műholdsimogatóra” is sor került.

RT1_0059

A rendezvényt megnyitó beszédében Ferencz Orsolya miniszteri biztos örömét fejezte ki a résztvevők nagy számát illetően, hiszen – mint mondta – a középiskolás korosztály az, amelyik első perctől tudja, hogy mekkora jelentősége van az űrtevékenységnek napjainkban. „Az Európai Űrügynökség is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megmutassa, ez nem egy mérnöki terület szűk spektruma, vagy egy különleges fizikai vagy matematikai képességeket igénylő terület, hanem a társadalom egész szegmensét érinti. A biológiától, a kémiától a műszaki tárgyakon keresztül egészen a társadalomtudományi vonatkozásokig nyitott a kapu minden érdeklődő előtt, hiszen a technológia új kihívásokat, új szolgáltatásokat szül, ahhoz új jogi környezet kell, azokat meg kell érteni, le kell majd szabályozni. Tehát ez az egész egy újféle társadalmat épít” – hangsúlyozta, hozzátéve, a rakétatechnológia egy globális piac és Európának igencsak szüksége van arra, hogy növelje képességeit ezen a területen.

Kovács Kálmán, a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke úgy fogalmazott: az űrkutatásban elkezdődött egy olyan korszak, amely a technológiák és szolgáltatások minden szintjén hatással lesz az emberiségre. „Az az ország vagy közösség, aki ehhez nem alkalmazkodik, lemarad. Tehát itt nagyon nagy változások jönnek és ti lesztek azok, akiknek ez az új technológia már nem lesz idegen.”

RT1_9974

„Szükség van rátok, ti vagytok a jövő” – szólt a fiatalokhoz Horváth Attila alezredes, a HVK Képességfejlesztési Iroda, Műholdoperációs-képességek Osztály osztályvezetője, aki a versenyben rejlő lehetőségek mellett felhívta a figyelmet annak közösségépítő hatásaira is. „Ne felejtsétek el, hogy itt ti vagytok a csapat, együtt fogtok dolgozni, segítitek egymást. Megtanuljátok azt, hogy csapattagnak lenni nemcsak azt jelenti, valaki az ejtőernyővel foglalkozik, valaki a szoftverrel, hanem azt is, hogy segítetek egymásnak. Nem mindenki fogja megnyerni a döntőt, de mindannyian rengeteg tapasztalattal fogtok gazdagodni.”

A következő fél évben a 3-6 fős középiskolás csapatok és mentoraik azon dolgoznak, hogy olyan műhold-szimulációt tervezzenek és építsenek, amely mindent tud, amit egy igazi műhold: van vezérlése és energiaellátása, méréseket tud végezni és rádión kommunikál a földi állomással. A kihívás a diákok számára az, hogy ebbe a kis, dobozos üdítő méretű térbe kell megtervezniük az összes alrendszert, ami megtalálható egy műholdon.

A CanSat űripari verseny a 2024. áprilisi döntővel zárul majd.