Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első magyar űrutazóval találkozott a miniszter

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-oldala |  2024. március 7. 19:33

„Farkas Bertalan vadászpilóta, űrkutató, űrhajós az első magyar, aki az űrben járt – de nem az utolsó, hiszen a HUNOR Magyar Űrhajós Programnak köszönhetően hamarosan újra járhat magyar az űrben” – írta közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky honvédelmi miniszter.

„Stratégiai érdekünk, hogy az űrtevékenységben élesedő nemzetközi versenyben erősítsük hazánk pozícióját, hiszen az ott szerzett tudás hozzájárul a magyar emberek védelméhez” – fogalmazott a honvédelmi tárca vezetője, miután személyesen találkozott Farkas Bertalannal, aki a mai napig az űrkutatás népszerűsítésén dolgozik.

„Mára biztonsági kérdés, hogy egy országnak van-e hozzáférése űrtechnológiához. Jól láthatjuk, hogy egy fegyveres összetűzést is eldönthet, milyen adatokhoz férnek hozzá az adott felek. Ezeknek az adatoknak a többsége a világűrből érkezik” – tette hozzá kommentjében Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Farkas_Bertalan
Miniszter_Farkas_Bertalan